Să se revizuiască… dar să nu se schimbe nimic

Vot. CIPRIAN STERIAN / MEDIAFAX FOTO

BEC a comunicat rezultatele finale înregistrate la referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu. Mai exact,  Preşedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a anunţat că în dimineaţa zilei de 1 august 2012 a fost semnat de către membrii Biroului procesul-verbal privind rezultatele finale ale REFERENDUMULUI din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Gabriela Bogasiu a precizat că în curând procesul-verbal va fi înaintat Curţii Constituţionale, unde se va întocmi un alt proces-verbal de predare-primire.

Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la REFERENDUM 2012 8.459.053, reprezentând 46,24%. Deci, nu s-a întrunit cvorumul de 50% + 1.

Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat “Da”,adică pentru demiterea lui Băsescu, iar 943.375 (11,15%) au votat “Nu”.

111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Nu credeam însă că voi ajunge să trăiesc într-o ţară în care votul să nu conteze. Sau altfel spus, degeaba m-am obosit să merg, pe o caniculă de 35 de grade, la vot, că tot cel care, în mod normal, a fost înfrânt, va fi declarat învingător.
Lecţia cu referendumul este una dură şi m-a făcut să ajung la concluzia că USL nu are strategii pe termen scurt şi f. scurt. Nu ştie să facă jocurile, cum ştiu alţii, şi prin urmare impresia creată a fost aceea de  formaţiune politică depăşită de situaţie.
În altă ordine de idei, ar fi foarte bine dacă cei din USL, în al 13-lea ceas s-ar trezi şi ar realiza că, opozanţii lor, PDL-iştii, au încălcat un articol din Constituţie – cel în care se specifică că o formaţiune politică care îndeamnă cetăţenii să nu se prezinte la vot vot – nu există.
Pe de altă parte, Ponta le-a cerut politicienilor să nu exercite presiuni asupra CCR, adică să-şi ţină gura. Cred că solicitarea aceasta ar trebui să îl vizeze şi pe Băsescu şi să tacă şi el. Poate el este încurajat însă de anunţul făcut de Ambasada SUA la Bucureşti care a cerut ca judecătorii CCR să fie lăsaţi să decidă! Ce vor decide cei 9 pentru cei 8,4 milioane de români ce au cerut demiterea lui Băsescu?

Notă: Unul din cei care a avut reacţie promptă vis-a-vis de afirmaţiile ambasadorului american la Bucureşti, a fost Ion Iliescu. Acesta a declarat că:”Este indamisibilă o asemenea poziţie a unui ambasador, nu trebuie să se amestece în procesul de luare de decizie a unei instituţii din România (…) CCR este instituţia care decide. Este instituţia de autoritate cu mandat national. Nu avem nevoie de sfaturi în asemenea moment”.

 

Sorina Bruj

 

What Next?

Related Articles