S.U.A şi Franţa – front comun pentru refacerea economiei mondiale

Aflat într-o vizită oficială în SUA, preşedintele Nicolas Sarkozy, a avut o întâlnire cu preşedintele Barack Obama. În cadrul conferinţei de presă ce a urmat întâlnirii, cei doi preşedinţi au afirmat că s-au angajat să întreprindă demersuri comune şi să depună eforturi comune pentru refacerea economiei mondiale, în cadrul G8 şi G20. Aceasta, potrivit RIA Novosti. Preşedinţia celor două organisme este deţinută în prezent de Paris.

“Am fost întotdeauna un bun prieten, un prieten grozav al Statelor Unite şi ştiu cât de important este rolul pe care îl joacă SUA în lume, cât de important este dolarul american ca principala monedă în lume. Iar împreună cu preşedintele Barack Obama, suntem hotărâţi să propunem idei noi pentru a pune lucrurile în mişcare, atât în cadrul G8, cât şi G20″, a spus Sarkozy în cadrul conferinţei de presă comune.

“Iar echipele noastre vor colabora îndeaproape pentru a pune la punct documente comune şi pentru a adopta poziţii comune în dosarele care sunt de interes, cum ar fi chestiuni legate de monede, de preţul bunurilor şi tot ceea ce trebuie întreprins pentru a reduce dezechilibrele actuale”, a adăugat el.

Preşedintele francez i-a mulţumit omologului său american pentru primirea călduroasă, adâugând că a admirat întotdeauna maniera directă şi deschisă a lui Obama de a aborda subiectele într-o discuţie.

“(…) sunt convins, doamnelor şi domnilor, că în 2011 vom putea găsi soluţii structurale care ne vor permite să rezolvăm, sau cel puţin, să atenuăm dezechilibrele şi problemele lumii”, a spus Sarkozy.

Preşedintele american Barack Obama a confirmat că discuţiile cu omologul său francez s-au axat,în special, pe economia mondială.

“Am discutat, în prima parte a întâlnirii despre agenda G8 şi G20… în condiţiile în care francezii deţin preşedinţia G8 şi G20 anul acesta; am discutat cum putem să ne coordonăm agendele, pentru a ne asigura că suntem cât mai productivi posibil în implementarea tipurilor de reforme şi măsuri care să ducă la prosperitate mondială”, a spus el.

Liderul de la Casa Albă a subliniat şi importanţa prieteniei dintre Statele Unite şi Franţa şi a urat un an nou mai bun poporului francez.

Sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles