S-au implinit 130 de ani de relatii diplomatice romano-americane

Cu doar o zi în urmă, la Bucureşti a fost celebrată împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Academiei Române şi a fost marcat printr-o sesiune aniversară de comunicări ştiinţifice şi printr-o expoziţie de documente diplomatice.

Printre invitaţi au fost membri ai Corpului Diplomatic, istorici şi academicieni.
Evenimentul a fost deschis de excelenţa sa Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, care a rostit un discurs.

Din discurs s-au desprins următoarele idei:
- existenţa unor oarecare tangenţe, mai îndepărtate în timp, ale lui Mark Gitenstein cu România: astfel, în anul în care sosea la Bucureşti primul ambasador american, Eugene Schuyler, străbunicul său, “Louis Bralower emigra din Botoşani la New York”.

“În acelaşi an în care Eugene Schuyler sosea la Bucureşti, străbunicul meu, Louis Bralower emigra din Botoşani în New York. Nu cunosc circumstanţele exacte care l-au determinat pe Louis Bralower să părăsească Botoşaniul. Îmi închipui că antisemitismul a fost unul dintre motive, dar principalul motiv a fost probabil lipsa oportunităţilor economice”.

- necesitatea dezvoltării sectorului privat din România şi eficientizarea economiei:
“Prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea România devenind o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă şi eficientă”.
“Eu şi colegii mei de la Ambasada SUA investim atât de mult timp şi atât de multă energie pentru încurajarea dezvoltării sectorului privat, nu doar ajutând companiile americane să intre pe piaţa din România şi să prospere, ci susţinând un mediu de afaceri benefic companiilor americane şi româneşti;

- necesitatea dezvoltării unui “sistem juridic transparent, lipsit de corupţie“;

- nevoia de a avea “un guvern care ia decizii previzibile şi raţionale”.
- necesitatea implicării în continuare a României, alături de SUA, de NATO şi de UE, în asigurarea unui climat de securitate internaţională:

“Sprijinul oferit de România în Irak şi Afganistan este apreciat în mod deosebit. Acceptul României de a găzdui sistemul de apărare antirachetă pe teritoriul său este extrem de important pentru Statele Unite şi pentru ţările vecine României. Sunteţi unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai noştri din regiune şi avem nevoie de voi în continuare”, a mai spus ambasadorul. 

- necesitatea acordării unui sprijin României, de către SUA, pentru “reconstrucţia pieţelor libere şi consolidarea democraţiei”:

“Adevărata responsabilitate a Statelor Unite este aceea de a vă ajuta să reconstruiţi pieţele libere şi să vă consolidaţi democraţia. Aceasta ar fi cea mai valoroasă moştenire a ultimilor 130 de ani, de care sunt sigur că şi Eugene Schuyler, şi Louis Bralower ar fi mândri”, a spus în încheierea discursului său .

 

 

 

Sursa: DANK Media, discursul ambasadorului SUA Mark Gitenstein la Bucuresti

What Next?

Related Articles