Rusia va ridica embargoul aplicat exporturilor de cereale

Embargoul aplicat de Rusia exporturilor de cereale va fi ridicat de la 1 iulie a anunţat premierul rus Vladimir Putin

Embargoul a provocat o explozie a preţurilor globale.

Producţia de cereale din acest an va fi “destul de bună”, însămânţările se află într-o situaţie mai bună decât anul trecut, a arătat vicepremierul Viktor Zubkov, care răspunde de politica agricolă.

“Vom ridica embargoul privind exporturile de cereale la 1 iulie”, a spus Putin, adăugând că Zubkov va monitoriza situaţia şi se va asigura că fermierii vor primi suficient sprijin.

Exporturile de cereale şi alte produse agricole din Rusia au fost interzise în august anul trecut, până la 1 iulie 2011, după ce seceta, cea mai gravă din ultimii 100 de ani, a devastat culturile din această ţară.

Rusia anticipează pentru acest an o producţie de cereale de 85-90 milioane de tone, după numai 61 milioane tone anul trecut.

În 2009, Rusia a obţinut o producţie de cereale de 97 milioane de tone, iar în anul precedent de 108 milioane tone.

Ridicarea embargoului este importantă pentru producători, traderii de cereale şi chiar pentru fondurile de hedging, care încearcă să estimeze oferta la nivel mondial, ca urmare a creşterii îngrijorării privind scăderea recoltelor în alte state din Europa şi în SUA.

Livrările din Rusia, care a fost un furnizor major de cereale ieftine pentru mulţi importatori, ar putea duce la scăderea preţurilor care se află la un nivel cu mult peste cel anterior secetei din statul rus.

sursa: Gandul

What Next?

Related Articles