Rusia tot mai cooperantă în privinţa rezolvării situaţiei din Siria

Kofi Annan si Dmitri Medvedev foto Russia Today

În cadrul întâlnirii dintre emisarul special al ONU şi al Ligii arabe pentru Siria, Kofi Annan, aflat în vizită la Moscova, Preşedintele rus Dmitri Medvedev a estimat că misiunea acestuia este “poate ultima şansă” de a evita “un război civil prelungit în Siria”, dând asigurări că Rusia va acorda tot ajutorul posibil.

Medvedev şi-a exprimat speranţa că activitatea lui Annan în Siria se va încheia cu un rezultat pozitiv şi a apreciat eforturile acestuia de mediere în reglementarea conflictului.

“Contăm pe faptul că, la fel ca întotdeauna, vom putea să ne bazăm pe bunele sfaturi ale Rusiei”, a declarat, la rândul său, Kofi Annan.

“Cu ajutorul meu şi al unor însemnaţi mediatori, vom putea depune eforturile necesare pentru a încheia acest conflict dificil şi sângeros, pentru a asigura accesul ajutorului umanitar la cei care sunt în nevoie, astfel încât în această regiune să domnească pacea”, a mai spus Kofi Annan la întâlnirea cu Medvedev.

Rusia a cerut Damascului la 19 martie să accepte “imediat” solicitarea Crucii Roşii Internaţionale privind un armistiţiu pe timp de zi.

Câteva zile mai devreme, Moscova l-a criticat pe preşedintele Bashar al-Assad în legătură cu “marile rămâneri în urmă” în aplicarea reformelor şi a avertizat Damascul în privinţa riscului escaladării crizei dacă regimul nu ţine cont de sfaturile Rusiei.

Unii experţi ruşi consideră că Moscova încearcă să aplaneze divergenţele cu partenerii săi în problema siriană, dar atrag atenţia că interesele Rusiei în Siria sunt prea importante pentru a renunţa definitiv la Bashar al-Assad.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles