Rusia şi ONU, în problema siriană

Lavrov si Ban-ki moon la sediul ONU. foto alarabiyaRusia a solicitat experţilor ONU ca, în vederea clarificării posibilei folosiri a armelor chimice în Siria, să se extindă culegerea de probe şi în alte locuri din această ţară.Aceasta, deoarece, potrivit autorităţilor de la Damasc, opozanţii regimului preşedintelui Bashar al-Assad au folosit astfel de armament, transmite EFE, citat de AGERPRES.“Inspecţiile ar trebui efectuate în afara periferiei Damascului, şi în alte trei locuri, inclusiv în localitatea Khan Al-Asal, în apropiere de Alep”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Aleksandr Lukaşevici.

Diplomatul rus a declarat că autorităţile siriene şi ONU au fost de acord cu posibilitatea ca inspecţiile să dureze mai mult, dacă este necesar, lucru cerut în prezent şi de Damasc.

“Intenţia inspectorilor de a reveni la Haga pentru a aduce probele colectate la laboratorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAQ) nu trebuie să împiedice finalizarea inspecţiei în zonele stabilite prin acordul încheiat între autorităţile siriene şi secretariatul general al ONU”, a spus Lukaşevici.

Totodată, Rusia insistă ca propriul său raport privind folosirea armelor chimice în Siria să fie luat în considerare de Consiliul de Securitate al ONU,în momentul adoptării unei decizii privitoare la Siria.
“Consiliul de Securitateal ONU trebuie să ia în considerare, pe lângă viitoarele concluzii ale experţilor ONU, şi raportul experţilor ruşi, care au făcut inspecţii la Khan Al-Asal şi ale cărui rezultate au fost confirmate de OPAQ”, a subliniat diplomatul rus.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat în data de 29 august că inspectorii ONU vor comunica primele rezultate ale cercetărilor numai după părăsirea teritoriului sirian, sâmbătă dimineaţa.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles