Rusia şi China blochează înăsprirea sancțiunilor la adresa Iranului

logo ONUConsiliul de Securitate al ONU este divizat, din nou, în ceea ce priveşte aplicarea unor noi sancțiuni Iranului. Iranul este acuzat că, prin testele cu rachete balistice efectuate anul trecut, a încălcat restricțiile impuse de ONU, potrivit Reuters şi Al Arabiya.

În vederea analizării acestui caz, s-a format un grup de experți, care a concluzionat zilele trecute că Iranul a încălcat sancțiunile impuse de ONU şi că sunt necesare noi măsuri punitive împotriva Republicii Islamice.

Totuşi, Consiliul de Securitate nu a reuşit să adopte o rezoluție în acest sens, deoarece Rusia şi China au blocat decizia, folosind dreptul lor de veto.

Surse din interiorul comitetului pentru sancționarea Iranului, citate de cele două agenții, au declarat că delegatul rus a motivat opoziția Rusiei, afirmând că ” trebuie evitate concluziile pripite, care nu se bazează pe fapte concrete”.

Aflat în aceeaşi „tabără”, delegatul chinez a reiterat poziția Chinei în acest dosar, declarând: ”noi nu suntem în favoarea sporirii presiunii sau aplicării unor sancțiuni noi împotriva Iranului”.

De partea cealaltă, ambasadorul SUA la ONU, Rosemary DiCarlo, şi-a exprimat dezamăgirea că nu s-a putut adopta o rezoluție într-o situație atât de evidentă.

Pe lângă această chestiune, comitetul a mai analizat şi acuzația venită din partea puterilor occidentale, care susțin că Iranul aprovizionează cu arme regimul sirian şi gruparea Hezbollah, care luptă alături de Bashar al-Assad în Războiul Civil din Siria, încălcând embargoul privind exporturile de armament.

Nici în această problemă nu s-a putut adopta o rezoluție împotriva Iranului, deoarece Rusia şi China s-au opus, motivând lipsa dovezilor clare privind proveniența armelor.

Aceastăneconcordanță din cadrul CS al ONU, pe de o parte, scuteşte Iranul de înăsprirea sancțiunilor la care a fost supusă în ultimii ani, iar pe de altă parte, scoate în evidență interesele geostrategice pe care marii actori le au în Orientul Mijlociu.

Surse: Reuters, Alarabiya

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles