Rusia se teme ca R. Moldova s-ar putea uni cu Romania?

Nezavisimaia Gazeta a avansat ideea potrivit căreia “autorităţile din România şi din Republica Moldova au făcut primii paşi pentru unirea celor două ţări”.


Ediţia electronică a cotidianului Nezavisimaia Gazeta, citată de Unimedia.md, anunţă că oficialii de la Bucureşti au acordat Chişinăului un ajutor financiar de 100 de milioane de euro, au ridicat sârma ghimpată de la graniţa cu România şi au finalizat Acordul privind micul trafic la frontieră.

Sursa citată precizează că  „politologii consideră că a fost început proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est”.
„Dacă vor fi formulate pretenţii teritoriale faţă de Republica Moldova şi Ucraina, România va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) şi Bulgaria (Dobrogea de Sud). În timp ce România pregăteşte opinia publica pentru proiectul unionist, Rusia urmăreşte în tăcere evenimentele care au loc”, subliniaza Nezavisimaia Gazeta.

Cel care se află la baza acestui proiect unionist este preşedintele interimar din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, notează presa de la Moscova.

Liderul de la Chişinău a propus ca votul să poată fi exprimat de la vârsta de 16 ani, limba naţională să se numească „limba română” şi nu „moldovenească”, iar locul “raioanelor” să fie luat de “judeţe”.
“Iar dovezile că preşedintele moldovean vrea unirea nu se opresc aici”, conchide Nezavisimaia Gazeta.

Nezavisimaia Gazeta scrie despre deschiderea a doua posturi de televiziune româneşti, Publika TV si Jurnal TV, despre predarea istoriei României în şcoli, despre creşterea, până la 5.000 a numărului de bursieri moldoveni în România şi măsuri care să faciliteze obţinerea cetăţeniei române.

 

 

Sursa: Nezavisimaia GazetaUnimedia.md

 

What Next?

Related Articles