Rusia revine la o atitudine pozitivă faţă de relaţia cu NATO şi SUA

Dmitri Medvede mesaj catre natiune 22 dec 2011 foto RIA Novosti

În ultimul mesaj către naţiune pe anul 2011, preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, acesta a afirmat că Rusia rămâne deschisă dialogului cu Occidentul în privinţa apărării antirachetă.

El a subliniat că politica externă a Rusiei va decurge din “evoluţia situaţiei geopolitice, din necesitatea de asigura securitatea statului şi relaţiile de parteneriat cu alte state în interesul cetăţenilor”.

“Am expus recent poziţia noastră vizând apărarea antirachetă. Vreau să confirm un singur lucru: suntem deschişi dialogului constructiv şi cooperării concrete cu partenerii noştri, dacă vor învăţa să ne audă şi sperăm să ne vină în întâmpinare, atât în scopul identificării unei soluţii reciproc acceptabile, cât şi pentru menţinerea unei atmosfere de încredere”, a spus Dmitri Medvedev.

El şi-a exprimat speranţa în continuitatea discuţiilor vizând un nou tratat de securitate europeană şi a arătat că Moscova este interesată “de găsirea unor soluţii reciproc avantajoase în toate problemele-cheie de pe agenda internaţională”.

În context, Medvedev a menţionat că Tratatul ruso-american START de dezarmare nucleară are rolul de a consolida stabilitatea strategică şi constituie o importantă realizare. “Tratatul a pus bazele creării unei noi arhitecturi de securitate egale şi indivizibile”, a opinat Dmitri Medvedev.

Anterior pe 23 noiembrie, în contextul campaniei electorale din Rusia, preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat o listă de măsuri pe care urmează să le întreprindă ţara sa drept răspuns la scutul american antirachetă din Europa, între care şi instalarea unei staţii radar şi a unor rachete Iskander în regiunea Kaliningrad. Radarul de la Kaliningrad, capabil să controleze până la 500 de ţinte pe o rază de 6.000 de kilometri, a fost pus în funcţiune la 29 noiembrie.

sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles