Rusia, ONU şi Siria

Lavrov si Ban-ki moon la sediul ONU. foto alarabiyaInspectorii ONU care au participat la colectarea de probe din Siria, în vederea realizării unei anchete privind atacul cu arme chimice din data de 21 august, au fost acuzaţi de Rusia de “subiectivism, atitudine politizată şi unilaterală”.  

“Suntem dezamăgiţi (…) de abordarea Secretariatului ONU şi a inspectorilor ONU care s-au aflat în Siria şi care şi-au pregătit raportul în mod selectiv şi incomplet, fără să ţină cont de elementele pe care noi le-am semnalat în repetate rânduri”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţii de la Damasc şi de MEDIAFAX.

“Fără să avem un tablou complet a ceea ce se întâmplă aici, concluziile la care au ajuns inspectorii ONU nu pot fi considerate decât concluzii politizate, subiective şi unilaterale”, a declarat el.

Diplomatul rus, sosit la Damasc în seara zilei de 17 septembrie, a subliniat că inspectorii au redactat raportul privind atacul din 21 august din apropiere de Damasc “fără să cerceteze elemente privind alte trei cazuri, cum a cerut partea siriană şi cum a solicitat şi Moscova”.

El a adăugat că Siria a transmis “date” ruşilor care susţin ipoteza unei provocări a rebelilor.

“Elementele (doveditoare) corespunzătoare au fost transmise părţii ruse”, a declarat el.Ni s-a spus că acestea sunt dovada faptului că rebelii sunt implicaţi în atacul chimic”, a adăugat Riabkov.

“Rusia a început să analizeze aceste informaţii complementare. Noi nu putem pentru moment să tragem concluzii, dar (…) suntem înclinaţi să luăm în considerare cu cea mai mare seriozitate elementele părţii siriene privind implicare rebelilor în atacul din 21 august”, a mai declarat el.

“Experţii ruşi vor analiza aceste noi dovezi. Noi considerăm că acest lucru va permite susţinerea mărturiilor şi dovezilor privind implicarea rebelilor în recurgerea la folosirea armelor chimice”,a declarat în final Riabkov.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles