Rusia nu recunoaste Nagorno-Karabah

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a declarat referindu-se la “alegerile parlamentare” din regiunea azera Nagorno-Karabah ca Federaţia Rusă susţine principiul integrităţii teritoriale a Azerbaidjanului şi nu recunoaşte provincia Nagorno-Karabah ca stat independent.

“Moscova susţine principiul integrităţii teritoriale a Azerbaidjanului, alături de celelalte principii fundamentale ale dreptului internaţional. După cum se ştie, noi nu recunoaştem Nagorno-Karabah ca stat independent. Suntem convinşi că viitorul său statut trebuie să fie determinat fără utilizarea forţei, ca rezultat al negocierilor politice între toate părţile implicate în procesul de la Minsk”, consideră Nesterenko.

Moscova nu consideră că evoluţia procesului de soluţionare a conflictului depinde de desfăşurarea alegerilor în Nagorno-Karabah, a precizat diplomatul rus.

El a mai spus că Rusia, în strânsă cooperare cu statele partenere ale Grupul de la Minsk din cadrul OSCE (Rusia, SUA, Franţa), îi va ajuta pe azeri şi armeni să ajungă la un compromis în această problemă.

Provincia separatistă Nagorno-Karabah a organizat duminică alegeri parlamentare, într-un scrutin a cărui legitimitate nu a fost recunoscută de niciun stat.

Majoritatea candidaţilor şi a partidelor implicate în alegeri au insistat asupra independenţei faţă de Azerbaidjan, în timp ce alţii susţineau alipirea regiunii la Armenia învecinată.

Mica regiune muntoasă, populată în principal de armeni creştini, şi-a proclamat independenţa faţă de Azerbaidjan la începutul anilor 1990, în urma unui război soldat cu circa 30.000 de morţi. Independenţa sa nu este recunoscută de niciun stat din lume.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles