Rusia interesată de reluarea negocierilor pentru soluționarea dosarului nuclear iranian în formatul 5+1

dosar nuclear iranian. foto rfi

Adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabkov, a evocat posibilitatea reluării discuţiilor în formatul 5+1 şi Iran privind controversatul dosar nuclear iranian.

“Este realist să vorbim despre organizarea unei întâlniri în noiembrie” între Iran şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, în numele aşa-numitului G5+1 (cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania), a declarat Riabkov.

Diplomatul rus nu a indicat data sau locul preconizatelor negocieri, dar a precizat că acestea nu vor avea loc la Moscova.

Dialogul privind dosarul nuclear iranian între Iran şi marile puteri este în impas. Uniunea Europeană a adoptat pe 15 octombrie a.c. o nouă serie de sancţiuni împotriva Teheranului, pentru refuzul acestuia de a renunţa la operaţiuni nucleare sensibile. Moscova a reacţionat apreciind că Occidentul ‘subminează’ eforturile de reluare a tratativelor G5+1 – Iran.
În luna iulie, Uniunea Europeană a impus un embargou petrolier Iranului. Acesta se adaugă sancţiunilor economice antiiraniene decise de SUA.

La sfârşitul lunii trecute a avut loc o întâlnire Iran – G5+1 la nivelul miniştrilor de externe, cu ocazia Adunării Generale a ONU, la New York.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles