Rusia intenţionează să relanseze relaţiile oficiale cu Iranul

Rusia Iran. foto karadeniz-press

Rusia Iran. foto karadeniz-press

Potrivit unor surse de la Kremlin, imediat după învestirea lui Hassan Rowhani ca lider politic al Iranului, președintele Vladimir Putin, va  efectua o vizită oficială la Teheran. Prima de acest gen, după o lungă perioadă caracterizată prin tensiune, regres economic și o stare de încordare, între cei doi actori internaționali.

Întâlnirea va avea loc în perioada 12-13 august 2013, și are drept obiectiv principal dezvoltarea unei linii directe de comunicare între Teheran și membrii P5+1 ( Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Germania, SUA).

Concret, liderul de la Moscova dorește o reluarea a discuțiilor și negocierilor cu privire la controversatul program nuclear iranian. Deși, Rowhani promovează în cadrul discursurilor sale oficiale, o politică externă bazată pe deschidere, cooperare, diplomație multilaterală și  mediere,” lucrurile nu sunt atât de simple”.

În ecuația de față, intră în joc și interesele strategice ale Federației Ruse care dorește nu doar să încheie o înțelegere avantajoasă  cu Teheranul, prin vânzarea unui număr de rachete antibalistice acestuia, ci și să își proiecteze influența în zona Orientului Mijlociu.

Practic, potrivit unor surse din presa internațională, Kremlinul are în vedere scoaterea la licitație a unui sistem de apărare antiaerian de tipul S-300VM Antey-2500, ce va deveni un element central  pentru asigurarea securității naționale a Iranului.

Concluzionînd, deși oficialii iranieni nu au confirmat încă zvonurile, intențiile Rusiei vor stârni cu siguranță, o serie de controverse la nivelul comunității internaționale. Rămâne de văzut și analizat impactul pe care o astfel de decizie o va putea avea asupra echilibrului și stabilității sistemului internațional, și implicit asupra desfășurării negocierilor privind dosarul nuclear iranian.

 

SURSE:  Reuters, RIA Novosti, Iran Focus

Todirică Livia, InfoMondo

 

 

 

What Next?

Related Articles