Rusia încearcă să-şi refacă spaţiul geopolitic controlat din Asia Centrală

Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva

Profitând de decizia occidentalilor de retragere treptată din Afganistan, Asia Centrală, Rusia  a decis să-şi refacă prezenţa în zonă prin intermediul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

În acest sens OTSC, care reuneşte în jurul Rusiei ţări din fosta URSS, şi-a anunţat decizia de consolidare a securităţii statelor membre în perspectiva retragerii forţelor coaliţiei internaţionale conduse de SUA în Afganistan.

“Pentru a putea face faţă ameninţărilor crescute, în special legate de retragerea în 2014 a principalului contingent al forţelor internaţionale considerăm necesar să luăm măsurile ce se impun pentru asigurarea securităţii ţărilor membre ale OTSC”, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei, difuzat la încheierea unui summit la Kremlin.

“Situaţia în Afganistan cere o atenţie deosebită, având în vedere în special reducerea prezenţei militare în această ţară a Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan (ISAF)”, afirmă tot într-un comunicat preşedintele rus, Vladimir Putin. Acesta a cerut OTSC să adopte “măsuri practice vizând minimalizarea eventualelor riscuri” pentru toate statele membre, ca urmare a retragerii americane din Afganistan.

La summitul OTSC de la Kremlin, statele membre au convenit crearea unor forţe de securitate colective, care vor include forţe de reacţie rapidă şi contingente de menţinere a păcii, deja existente, dar şi forţe speciale şi aeriene, a precizat la rândul său preşedintele organizaţiei, Nikolai Bordiuja, conform Interfax. Din OTSC fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, iar Uzbekistanul s-a retras miercuri din această organizaţie.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles