Rusia doreşte “reciprocitate” în relaţia cu SUA pe tema reducerii arsenalului nuclear

relaţii ruso-amerciane. foto ghimpele

Menţinerea unui echilibru în ceea ce priveşte arsenalele nucleare – cu referire la Rusia şi SUA – ar fi posibilă doar în condţiile de “reciprocitate”.

Concret, Rusia şi-a manifestat deschiderea în vederea unei noi reduceri a arsenalelor nucleare, în condiţiile în care Washingtonul va răspunde îngrijorărilor sale privind sistemul american de apărare antirachetă din Europa.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters, preluat de AGERPRES.
Liderul de la Kremlin a afirmat că “prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă este o problemă-cheie pe agenda mondială”.
Acesta a mai spus că “respectarea de către Rusia a noului tratat START, care prevede reducerea arsenalelor nucleare americane şi ruse, este o dovadă a angajamentului Moscovei în ceea ce priveşte dezarmarea”.

“În acelaşi timp, realizarea acestor obiective este va fi posibilă numai pe bază de reciprocitate şi dacă toţi factorii care afectează securitatea internaţională şi stabilitatea strategică sunt luaţi în considerare”, a mai spus şeful statului rus.
Rusia consideră proiectul scutului american antirachetă din Europa drept o ameninţare la adresa securităţii sale şi solicită să fie asociată acestui sistem, sau să primească garanţii că acest scut nu este îndreptat împotriva sa.

Sursa: Reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles