Rusia continuă războiul ameninţărilor pe tema scutului antirachetă

USS Monterey - dotata cu sistemul AEGIS a patrulat deja în Marea Neagră foto-www.monterey.navy_.mil_

Adjunctul primului ministru rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Rusia “va reacţiona într-o manieră promtă” în cazul în care orice navă a SUA, echipată cu sistemul antirachetă AEGIS, va naviga în apropiere de ţărmurile sale.

Oficialul de la Moscova nu a spus în ce constă răspunsul Rusiei la asemenea măsură luată de americani, dar a dezaprobat cu vehemenţă planul de amplasare a scutului antirachetă din Europa de sud-est. În prima fază sistemul include şi un număr de nave echipate cu sistemul naval de apărare antirachetă AEGIS.

“Intenţia americanilor va alimenta o nouă cursă de înarmare globală. Noi nu am instalat niciodată rachete de interceptare lângă graniţele SUA, sub pretexte ridicole, cum că am vrea să ne protejăm prietenii americani de un eventual atac venit din Canada sau Honduras. Asta fac ei acum, ne spun că vor să ne protejeze pe noi şi întreaga Europă de băieţii răi din Iran sau Coreea de Nord“, a adăugat Rogozin, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.

În prezent, Rusia dezvoltă o nouă generaţie de rachete interceptoare S-500, dar acestea nu vor fi localizate în afara graniţelor sale.

SUA se află în curs de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est şi Sud-Est cu elemente în România, Polonia şi Cehia. În prezent misiunea interceptorilor tereştrii este asigurată de sistemele navale AEGIS care patrulează în Marea Mediterană. Este posibil ca Rogozin să fi făcut această declaraţie pentru a preîntâmpina o posibilă intrare a unor nave de acest tip în Marea Neagră.

sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles