Rusia consideră raportul ONU privind utilizarea armelor chimice în Siria incomplet

Serghei Lavrov la ONU. foto ziareromania

Serghei Lavrov la ONU. foto ziareromania

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a solicitat  investigaţii suplimentare în cazul raportului ONU privind utilizarea de arme chimice în Siria, deoarece acesta nu a reuşit să răspundă la anumite întrebări. De asemenea, diplomatul rus a reiterat poziţia Moscovei conform căreia atacul a fost o “provocare”  a forţelor de opoziţie .

Lavrov a declarat reporterilor, după o întâlnire cu omologul său francez, Laurent fabius, că raportul nu specifica dacă armele folosite au fost realizate într-o fabrică oficială sau fabricate artizanal. De asemenea, există şi alte nelămuriri. Potrivit acestuia ar trebui investigate şi alte atacuri din trei zile din săptămâna cu incidentul din 21 august, pentru ca raportul privind utilizarea armelor chimice în Siria să fie complet.

Inspectorii ONU au declarat luni 16 septembrie că au găsit “dovezi clare şi convingătoare” că armele chimice, inclusiv agentul sarin, au fost utilizate într-un atac din 21 august care a ucis sute de oameni în suburbia Ghouta din Damasc.

Inspectorii nu au avut mandat pentru a determina care parte a lansat atacul – pe care Statele Unite şi unii dintre aliaţii săi occidentali l-au atribuit regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar pe care Moscova şi Siria l-au numit o provocare a rebelilor anti-Assad.

Sâmbătă, după un lung şir de negocieri, Lavrov şi Kerry au ajuns la o înţelegere conform căreia, până cel tarziu în noiembrie inspectorii internaţionali vor trebui să aibă acces la rezervele de arme chimice siriene, care vor trebui distruse până la jumatatea anului 2014.

 Report on the Alleged Use of Chemical Weapons in the Ghouta Area of Damascus

Sursa: RIA Novosti

 

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles