Rusia cere aplicarea Acordului de la Geneva în cazul Siriei

Serghei Lavrov la ONU. foto ziareromania

Rusia dovedeşte că încă este o mare putere, care are un cuvânt greu de spus în politica internaţională. În acest sens, în cadrul Adunării Generale a ONU ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a acuzat pe occidentali că agravează criza din această ţară.

Rusia a insistat pentru punerea în aplicare a Acordului de la Geneva privind tranziţia în Siria.
Acordul referitor la principiile tranziţiei în Siria a fost adoptat la 30 iunie, la Geneva, de către Grupul de acţiune privind Siria.
El nu conţine niciun îndemn pentru preşedintele Bashar al-Assad ca să renunţe la putere, în timp ce occidentalii, anumite ţări arabe şi opoziţia siriană cer plecarea lui.
Şeful diplomaţiei de la Moscova le-a solicitat tuturor membrilor Grupului de acţiune să-şi confirme angajamentul faţă de acest document care, în opinia sa, reprezintă “mijlocul cel mai rapid de a pune capăt’ conflictului”.

Rusia a propus Consiliului de Securitate adoptarea unei rezoluţii care să impună aplicarea Acordului de la Geneva, însă “această propunere a fost blocată’ de occidentali”.
“Cei care se opun aplicării acordului de la Geneva îşi asumă o enormă responsabilitate”, i-a avertizat Lavrov, fără să-i numească însă pe opozanţi, citează AFP şi AGERPRES.

Rusia “condamnă violenţa din orice parte ar veni şi este convinsă că mai există şansa de a desfăşura o acţiune în comun pentru a găsi o rezolvare a situaţiei din Siria”, a mai afirmat Serghei Lavrov, reamintind ‘sprijinul deplin Al Rusiei pentru misiunea’ mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles