Rusia ar fi recomandat R. Moldova să adopte o atitudine neutră faţă de NATO

R. Moldova si NATO. foto karadeniz

Ambasadorul rus însărcinat cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, ar fi declarat recent, într-un interviu citat de DW, că “Federaţia Rusă nu va accepta apropierea Republicii Moldova de NATO, şi recomandă Chişinaului să fixeze statutul de neutralitate al ţării printr-o lege specială”.
Pe baza acestei declaraţii şi datorită unei aşa-zise implicări a Rusiei în Transnistria, ministrul moldovean al Apărării a venit cu nişte precizări:

“Vreau doar să le reamintesc celor care fac astfel de declaraţii că Moldova este stat independent şi suveran, iar prevederea despre neutralitate se conţine în “Legea Supremă a ţării”. Nu cred ca o lege speciala poate fi mai importanta decât Constituţia. Noi ne bazăm relaţiile noastre cu NATO pe un parteneriat strategic şi, începând cu 1996, dezvoltăm acest parteneriat utilizând toate instrumentele: prin programul de parteneriat Moldova-NATO; programul „Parteneriatul pentru Pace”, etc. Colaborarea sau necolaborarea cu NATO ţine de voinţa fiecărui stat în parte şi nimeni nu trebuie să ne spună nouă ce să facem. Momentan noi beneficiem de un sprijin masiv din partea ţărilor membre NATO în special în domeniul pregatirii militarilor şi suntem implicaţi în operaţiunile NATO de menţinere a păcii. Inclusiv prin aceasta, Republica Moldova tinde sa se transforme dintr-un consumator de securitate, într-un stat-furnizor de securitate.

Întrebat fiind dacă, consideră că Moldova ar putea ar putea deveni membru al UE fără să devină mai întâi membru al NATO, ministrul Apărării a răspuns:
“Am început să cred în această posibilitate după ce, recent, am avut o întâlnire cu 5 ambasadori ai ţărilor neutre din Europa. Important este nu statutul de membru. Important este să cooperăm, pentru a soluţiona problemele comune de securitate. Trăim într-o lume foarte globalizată în care nu mai poţi să-ţi asiguri securitatea de unul singur”.

Sursa: DW

What Next?

Related Articles