Rusia ameninţă Republica Moldova pentru a nu semna acordul de asociere la UE

Republica Moldova sub ochii Marelui Urs foto rbnpress.info

Republica Moldova sub ochii Marelui Urs foto rbnpress.info

Cu două luni înainte de summitul UE de la Vilnius unde Republuca Moldova urmează să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a început să facă presiuni asupra acesteia.

Astfel Serviciul sanitar rus “Rospotrebnadzor” a anunţat că dacă autorităţile de la Chişinău nu vor întreprinde măsuri esenţiale pentru a garanta siguranţa şi calitatea produselor livrate, atunci embargo-ul pentru vinuri poate deveni realitate.

Şeful Serviciului sanitar rus, Ghenadie Oniscenko, nu exlude revenirea la situaţia din 2006, când vinurile moldoveneşti au fost complet interzise pe piaşa rusească.

Mai mult, în timpul unei vizite la Chisinau in cursul zilei de luni 02 septembrie, vice-premierul rus, Dmitri Rogozin, a avertizat în cadrul unui briefing de presă, desfăşurat după întrevederea cu ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar: “Nu uitaţi că vine iarna. Sper ca nu veţi îngheta”.

Cu alte cuvinte  oficialul rus a ameninţat Republica Moldova cu închiderea gazului, într-un moment în care Republica Moldova se pregăteşte pentru semnarea acordului de asociere cu UE. Dmitri Rogozin este şi reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria.

Republica Moldova este dependentă de importul de gaze din Rusia, singura alternativă fiind proiectatul gazoduct, Iaşi – Chişinău a căror lucrări abia au început. Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene şi se estimează că va fi finalizată în decembrie 2013. Interconectarea permite Republicii Moldova o alternativă pentru aprovizionarea cu gaze – prin interconectări succesive gazul poate veni de oriunde din Europa.

Prin acesta România ar putea să furnizeze gaze Republici Moldova şi să o scoată astfel de sub şantajul Moscovei.

Aflat în turneu în regiune, Dmitri Rogozin, a declarat la Tiraspol că „Dacă politicienii moldoveni sunt preocupați de menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, ei nu pot ratifica acorduri militare cu alte țări, fără opinia regiunii transnistrene”.

Declaraţia oficialului rus vine după ce la finele lunii iunie Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Actul stabileşte cadrul legal necesar cooperării între guvernele ambelor state, îşi propune intensificarea colaborării în domeniile neacoperite în Acordul interministerial existent, care sunt importante pentru dezvoltarea şi construcţia forţelor armate naţionale.

„La momentul de faţă, pe teritoriul României s-a finalizat construcţia bazei militare NATO. România este unul dintre comsomoliştii hiper-activi ai NATO. Din aceste considerente, orice alianţă militară a Republicii Moldova cu România vor avea efecte extrem de negative asupra reintegrării statului moldovenesc”, este de părere Dmitri Rgozin.

Potrivit oficialului rus, în astfel de cazuri, Chişinăul trebuie să se consulte cu autoritățile de la Tiraspol.

sursa: Unimedia, „Rusia 24”, Publika.md.

What Next?

Related Articles