Rusia: alegerile electorale câştigate de partidul lui Putin – UPDATE 5 dec

Rusia Unita a castigat alegerile din Federatia Rusa

După cum era de aşteptat, Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin a câştigat alegerile pentru Camera Inferioară a Parlamentului rus – Duma – cu 48,5% din voturi. Aceasta, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne.


Partidul Comunist rămâne a doua forţă politică din Rusia, cu 19,8% din voturi.

Rusia Dreaptă (centru-stânga) obţine 12,8%, iar partidul liberal-democrat (naţionalist) 11,42%.

Partidul liberal Iabloko nu trece pragul electoral de 7% necesar pentru a avea un grup reprezentativ în Duma.

Există posobilitatea ca Rusia Unită să piardă  majoritatea absolută de care dispunea până în prezent în Dumă.

Sondajele au arătat o scădere a popularităţii în ultimele luni a acestei formaţiuni prezidate de premierul Vladimir Putin şi al cărei cap de listă a fost preşedintele Dmitri Medvedev.

 

UPDATE luni 05 decembrie 9.25

După numărarea buletinelor din 96% din secţiile de votare, Partidul Rusia Unită obţine majoritatea absolută în Duma cu 238 de deputaţi din totalul de 450.

Partidul Comunist va avea 92 de deputaţi, Rusia Dreaptă (centru-stânga) va avea 64 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (naţionalist) 56.

Majoritatea absolută în Dumă este de 226 de deputaţi din totalul de 450. Partidul lui Putin pierde totuşi majoritatea calificată (de două treimi) care să-i permită modificarea Constituţiei.

Rusia Unită cu 49,54% din voturi înregistrează totuşi un regres de aproape 15 puncte procentuale comparativ cu scrutinul din 2007 (64,3%).

sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles