Rovinieta electronică valabilă de vineri 1 octombrie

indicator roviniete foto www.scalaholding.ro

Începând cu 1 octombrie 2010, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) introduce rovinieta electronică.

Tarifele rovinietei rămân neschimbate, iar cele achiziţionate deja îşi menţin valabilitatea până la data expirării.

Valoarea despăgubirii:

– autoturisme – 28 de euro,

– vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone – 96 de euro

– camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone – 320 de euro

– camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri – 560 de euro

– camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe – 720 de euro

– vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe – 1.210 euro

CNADNR va introduce de la 1 octombrie şi rovinieta valabilă trei luni, aplicat la toate categoriile de vehicule. Sumele provenite din despăgubiri vor fi venituri extrabugetare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă.

Valoarea amenzilor:

– autoturisme – între 250 şi 500 de lei

– vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone – între 750 şi 1.200 lei

– vehicule cu masa maximă de 7,5 tone şi transport persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune – între 1.250 şi 1.750 lei

– vehicule cu masa maximă de 12 tone şi transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune – între 1.750 şi 2.250 lei

– vehicule cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe – între 2.750 şi 3.000 lei

– vehicule cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe – între 3.000 şi 4.000 lei

Rovinieta poate fi cumpărată de la orice subunitate CNADNR, de la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şi OMV, de la oficiile Poştei Române, de la Uniunea Naţională a Transportatorilor Rurieri Români, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj.

Pentru a achiziţiona rovinieta, conducătorul auto îi comunică operatorului, pe propria răspundere, numărul maşinii, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.

Plata este înregistrată automat în baza de date centrală CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică) şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori dotati cu PAD-uri mobile.

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate în baza CESTRIN, iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate operaţiunile au loc online, în doar câteva secunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se va întocmi proces verbal şi trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.

sursa: CNADNR

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Rovinieta electronică valabilă de vineri 1 octombrie"

  1. ionut huma says:

    ideal ar fi fost sa citati sursa fotografiei mai ales ca nu aveti copyright pentru ea: http://www.roviniete.ro

    • infomondo.ro says:

      Da, aveti dreptate. Prin urmare, am remediat problema. Sursa de unde a fost preluata fotografia este http://www.scalaholding.ro/?p=46. lucru inscris pe fotografie. Daca aveti alta sursa va rog sa ne comunicati pentru a putea face corecturile de rigoare.