Romanii muncesc cele mai multe ore pe saptamana din UE

Potrivit unui studiu recent realizat de European Industrial Relations Observatory (EIRO), angajaţii români muncesc, alăturii de bulgari, cele mai multe ore pe săptămână dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene şi beneficiază aproape de cele mai puţine zile de concediu.

Cele 21 de zile de concediu de odihnă pe an situează România la coada clasamentului european, fiind depăşită doar de Cipru şi Estonia, cu doar 20 de zile de concediu pe an.

Ţările din UE în care se munceşte cel mai puţin sunt Finlanda (doar 37,3 ore pe săptămână muncite efectiv), Franţa (37,4 ore), Irlanda (37,4), Italia (37,9), Danemarca (38,2), Belgia (38,2) şi Suedia (38,3).

Cele mai multe zile de concediu de odihnă se acordă în Danemarca şi Germania (câte 30 pe an), urmate de Italia (28), Olanda (26) şi un grup de state care îşi lasă angajaţii 25 de zile pe an în concediu: Austria, Cehia, Finlanda, Franţa.

Situaţia integrală a numărului de ore muncite şi a zilelor de concediu poate fi studiată pe site-ul Eurofound.Europa.

Potrivit unui studiu realizat în martie, 66% dintre români susţin că fac ore suplimentare, jumătate dintre aceştia fiind obligaţi să vină uneori la serviciu şi în weekend. Mai mult de jumătate dintre salariaţii români stau peste program voluntar deoarece s-ar gândi că le-ar fi foarte greu să-şi găseasca un nou loc de muncă, în cazul în care ar fi concediaţi.

Sursa: eurofound.europa

 

What Next?

Related Articles