Romanii din ce in ce mai speriati si mai neincrezatori in ziua de maine

Potrivit Barometrului de încredere a consumatorului, un studiu realizat de compania de cercetare GfK, în luna iunie, “indicele de încredere a populaţiei a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii zece ani”. Numărul neîncrezătorilor s-a dublat faţă de acum doi ani, ajungând la 79% comparativ cu 40%.

Această stare accentuată de pesimism se datorează în cea mai mare măsură programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situaţiei economice generale, deteriorare resimţită de peste 90% din populaţia ţării.

Românii sunt destul de pesimişti şi atunci când vine vorba de viitor, 78% nu se aşteaptă ca situaţia să se îndrepte din punct de vedere economic în perioada următoare, ci din contră.

Pentru 8 din 10 români perioada pe care o traversăm este un obstacol în calea economisirii. Mai mult, nici următorul an nu pare să fie unul favorabil punerii banilor deoparte, peste 85% spunând că nu intenţionează să facă acest lucru, principalele cauzele fiind evoluţia preţurilor şi a ratei şomajului.

Peste 2 treimi dintre români estimează o creştere a inflaţiei  în 2010 şi prima jumătate din 2011, în vreme ce un procent relativ asemănător a remarcat că ultimul an a adus preţuri mai mari la majoritatea produselor. În cealaltă extremă, doar unul din zece români speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.

În acest context al adâncirii crizei economice, achiziţiile de case sau maşini nu intră deloc la capitolul priorităţi de investiţie pentru români. De altfel, intenţia scăzută privind cumpărarea acestor bunuri s-a menţinut constantă în ultimele 9 luni, 91%, respectiv 87% declarând în luna aprilie că este foarte puţin probabil să îşi ia o locuinţă sau un autoturism în următorii doi ani.

Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionaţi nu consideră că este o perioadă favorabilă cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire, a unor noi obiecte sanitare etc.

Sursa: GFK Romania

What Next?

Related Articles