Romania vrea un acord pentru gaze lichefiate cu Georgia si Azerbaidjan

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că România vrea să urgenteze semnarea unui acord trilalteral cu Azerbaijan şi Georgia pentru implicarea în proiectul energetic White Stream 2.

 

 

 

Proiectul energetic presupune realizarea unei conducte care să transporte gazele naturale din Azerbaidjan până la Batumi, în Georgia. Aici ar trebui să se construiască un terminal de gaze naturale lichefiate, de unde gazele vor fi transportate de vapoare speciale peste Marea Neagră, la Constanţa. Aici Romgaz intenţionează construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate.

“Săptămâna trecută am discutat în Georgia, la Batumi, cu partenerii din zona Mării Caspice, despre toate proiectele energetice în care România este intersată. Nabucco este prioritar, iar White Stream 2 este complementar Nabucco, nu concurent”, a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că a purtat discuţii şi cu miniştrii energiei din Georgia şi Azerbaijan pentru urgentarea semnării unui parteneriat trilateral care să fie suportul politic pentru finalizarea White Stream 2.

La sfârşitul lunii ianuarie o delegaţie a Ministerului Economiei va face o vizită în Azerbaijan.

“Vom face o vizită în Azerbaijan în ideea de a nu pierde timpul în toate proiectele în ce priveşte furnizarea de energie către Europa din zona Mării Caspice”, a spus Videanu.

Pe de altă parte, oficialii români aşteaptă, la sfârşitul lunii ianuarie, o vizită a grupului rus Gazprom, pentru continuarea discuţiilor în privinţa unor oportunităţi de colaborare în zona stocării gazelor naturale în România. Videanu a afirmat că încă nu au fost stabilite detaliile acestei vizite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: MEDIAFAX; Jurnalul.ro

What Next?

Related Articles