Romania va trimite un satelit in spatiu in 2010

Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române (ASR), cosmonautul Dumitru Prunariu, România va trimite un nanosatelit (satelit de dimensiuni foarte mici – n.r.) Goliat, în spaţiu, la bordul rachetei spaţiale europene medii Vega.

România a câştigat acest drept de a-l lansa, la nivel european, prin licitaţie, alături de alţi 5 sateliţi, dintr-un număr de câteva zeci.

“Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea rachetei europene medii Vega, care este un proiect mai vast, sub coordonarea specialiştilor italieni şi la bordul căreia, România a câştigat dreptul de a lansa un nanosatelit, cu greutatea de 1 kilogram, dar care realizează suficient de multe lucruri pentru dimensiunea sa, în domeniul ştiinţific şi stimulează foarte mult cercetarea în rândul tinerilor”, a spus Prunariu.

Prunariu a declarat că la fabricarea acestui satelit au participat, în primul rând, studenţi, care au devenit, ulterior, specialişti în acest domeniu, şi care au colaborat cu instituţii din SUA şi din Europa, în domeniu, pregătiţi, în orice moment, să construiască noi sateliţi de dimensiuni foarte mici pentru Agenţia Spaţială.

Dumitru Prunariu consideră că una dintre cele mai importante probleme o reprezintă, întotdeauna, lansarea sateliţilor şi vehiculul cu care se lansează.

Construcţia lui Goliat a început în anul 2005 şi trebuia să zboare, iniţial, pe 1 decembrie 2008, dar primul zbor de test a fost amânat din motive tehnice, pentru toamna acestui an, iar acum, Prunariu spune că lansarea va avea loc în anul 2010.

Goliat va fi dotat şi cu o cameră de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezoluţie de aproximativ 20 de metri, care va furniza imagini, într-un timp ceva mai lent, ale teritoriului României. De asemenea, satelitul va furniza informaţii ştiinţifice despre fluxul de micrometeoriţi şi doza de radiaţii la nivelul orbitei joase.

Cosmonautul român a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul astronauticii româneşti este legat direct de viitorul astronauticii internaţionale, în special, al celei europene.

“ASR – instituţia guvernamentală care promovează cercetarea şi aplicaţiile în domeniul spaţial în România, care coordonează programele naţionale şi relaţiile internaţionale în domeniu – este deja, de 3 ani, membră asociată a Agenţiei Spaţiale Europene, iar de anul viitor, va deveni membră plină a acesteia. Asta înseamnă că noi am corespuns, deja, unor evaluări foarte stricte făcute pe linie de cercetare şi industrială, de către insituţiile europene”, a afirmat Prunariu.

În ceea ce priveşte momentul în care un alt român va zbura în Cosmos, Dumitru Prunariu crede că acesta va fi peste un timp imprevizibil de lung, deoarece, în lume este o criză foarte mare de vehicule de lansat cosmonauţi şi astronauţi în spaţiul cosmic.

“Naveta spaţială americană va ieşi din uz, anul viitor, probabil, cu eforturi deosebite, pentru motive politice, în primul rând, durata de viaţă a unora dintre navete va fi prelungită, dar, deja, americanii au contracte comerciale semnate cu Federaţia Rusă, pentru a lansa astronauţi americani la bordul navelor Soiuz, nave de trei locuri, pentru viitorii ani, până când noile sisteme americane de explorare a spaţiului cosmic, cu oameni la bord, vor fi puse la punct. În momentul de faţă, noile sisteme sunt în testare, de estimează, cel mai devreme, în 2015 că vor putea deveni funcţionale”, confirmă Prunariu.

În afară de aceasta, chinezii mai lansează astronauţi în spaţiul cosmic, dar au propriul lor program naţional şi, deocamdată, nu implică participare internaţională.

Anul 2009 este Anul Internaţional al Astronomiei, iar această săptămână este dedicată evenimentului, mai ales pentru sensibilizarea oamenilor privind unele activităţi de vârf, cum sunt cele cosmice, se organizează manifestări ştiinţifice şi activităţi publice, cu tineri, elevi, studenţi, care să reliefeze realizările actuale ale domeniului aerospaţial şi posibilităţile de implicare ale tineretului în acest domeniu, prin cercetare, prin participare la unele proiecte în derulare.

Dumitru Prunariu a declarat că România are un Program naţional, care se referă, în primul rând, la aplicaţii, pentru diferite ministere, în general, pentru economia naţională, dar că suntem parte şi la unele programe europene, cum este Programul Galileo, de navigaţie şi poziţionare globală, sau Programul de monitorizare globală pentru mediu şi securitate, la care România participă prin licitaţie internaţională.

‘Pot spune că, dintre ţările Europei de Est, participăm cu destul de mult succes’, a spus Prunariu.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles