România va colabora cu Iordania în domeniul nuclear

Aflat în vizită la Amman, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a semnat duminică la Amman, cu omologul său iordanian, Nasser Judeh, două acorduri între guvernele celor două ţări privind dezvoltarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi transportul rutier internaţional de persoane şi mărfuri.

Acordul în domeniul nuclear este primul de acest tip încheiat cu o ţară din Orientul Mijlociu.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre continuarea şi aprofundarea dialogului politico-diplomatic, care, de altfel, în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare intensă.

Cei doi miniştri au discutat despre oportunităţile de cooperare bilaterală în multiple planuri, inclusiv din perspectiva avantajelor oferite de calitatea României de stat membru al Uniunii Europene, precum şi de semnarea recentă a noului Plan de Acţiune PEV (Politica Europeană de Vecinătate) UE-Iordania.

“Rolul stabilizator al Iordaniei în regiune, angajamentul său reformist şi, în consecinţă, încrederea de care se bucură la nivelul comunităţii europene, sunt dovedite de obţinerea, de către Regatul Haşemit, în octombrie 2010, a “statutului avansat” în relaţia cu Uniunea Europeană, odată cu semnarea unui nou Plan de Acţiune PEV UE-Iordania”, a subliniat ministrul
Baconschi.

Din perspectiva noului statut al raporturilor dintre UE şi Iordania, cei doi miniştri de externe au stabilit promovarea şi instituţionalizarea, în următoarea perioadă, a unui parteneriat avansat între România şi Regatul Haşemit.

“Am susţinut cu tărie obţinerea de către ţara dumneavoastră a statutului avansat în relaţia cu UE. Nu doar ca stat membru al UE, ci şi din perspectivă bilaterală, suntem determinaţi să lucrăm în cadrul acestui parteneriat avansat dintre România şi Iordania. Am reuşit să dezvoltăm nu numai cadrul juridic bilateral – în care este cuprinsă şi partea de relaţionare
economico-financiară – dar avem în vedere organizarea unui Forum Economic Româno-Iordanian la Bucureşti. Există dorinţă din partea ambelor părţi pentru a încuraja şi susţine prezenţa companiilor româneşti pe piaţa iordaniană”, a subliniat Theodor Baconschi.

Cei doi oficiali au discutat şi despre buna cooperare în domeniul militar şi al combaterii terorismului, Iordania are cu România o cooperare pe linie militară şi a semnat un acord interguvernamental în acest sens.

Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii pe teme de interes regional, în special pe tema Procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Şeful diplomaţiei române a accentuat rolul stabilizator al Iordaniei în regiune şi demersurile sale în sprijinul soluţionării paşnice a conflictului israeliano-arab. Totodată, a arătat că România acţionează ca “factor de încurajare” pentru demersurile menite să conducă la soluţionarea paşnică a conflictului din Orientul Mijlociu.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a avut, duminică, întrevederi, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu Taher Masri, preşedintele Senatului, Atef Al-Tarawneh, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, şi cu Prinţesa Reem Al-Ali, fondator şi preşedinte de onoare al Institutului Iordanian pentru Mass-Media şi
Comunicare.

La încheierea programului, ministrul Teodor Baconschi a mai avut întrevederi cu Khaled Al-Touqan, preşedintele Comisiei nucleare iordaniene, cu oameni de afaceri iordanieni şi oficiali reprezentând Camerele de Comerţ şi Industrie ale Iordaniei şi, respectiv, Asociaţia de Afaceri Europa-Iordania, precum şi cu reprezentanţii unor companii româneşti prezente pe piaţa
iordaniană.

Ministrul român de externe a fost primit şi de regele Iordaniei, Abdullah, căruia i-a înmânat o scrisoare din partea Preşedintelui României, Traian Băsescu. Întâlnirea a avut şi scopul prgătirii viitoarei întrevederi dintre cei doi lideri de stat.

sursa: The Jordan Times; AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "România va colabora cu Iordania în domeniul nuclear"

  1. banias says:

    Bravo.Vom merge in Iordania,sa ne rugam sa dispara masculul Bacoon.