Romania, unul dintre statele cu cele mai nesustenabile sisteme de pensii publice

România se află printre statele UE cu cele mai mari riscuri pe termen lung din perspectiva impactului îmbătrânirii populaţiei asupra finanţelor publice. Totodată, ţara noastră are “unul din cele mai nesustenabile sisteme publice de pensii din comunitatea europeană”, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care citează un raport al CE.


Raportul Comisiei Europene arată că “România are un deficit de sustenabilitate de 9,1% din PIB”. Prin urmare, România trebuie să-şi ajusteze, pe termen lung, execuţiile bugetare cu acest procent, pentru a ajunge la o situaţie în care finanţele publice sunt sustenabile şi sănătoase.

Cea mai mare parte din acest deficit de sustenabilitate, respectiv 7,4 procente din 9,1 procente din PIB, provine din creşterea cheltuielilor cu plata pensiilor de stat.

“România trebuie să-şi reformeze sistemul de protecţie socială (în principal sistemul public de pensii şi sistemul de sănătate) pentru a încetini această creştere a cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei”, se menţionează în raport.

Se estimează că în 2060, populaţia României va avea doar 16,9 milioane de locuitori, dintre care doar 53,6% vor avea vârsta pentru a fi activi (15-64 de ani), faţă de 70% în 2010.

Rata de dependenţă a vârstnicilor (numărul persoanelor peste 65 de ani/numărul persoanelor cu vârsta între 15-64 de ani) va creşte de la 21,3% în 2010 la 54% în 2060.

 

 

Sursa: APAPR, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles