România şi Bulgaria – plan de acţiune comun pentru aderarea la spaţiul Schengen

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a declarat că România şi Bulgaria au în vedere realizarea unui plan de acţiune comun pentru coordonarea eforturilor atât la Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre, în vederea aderării la Schengen.

În urma întâlnirii cu omologul său bulgar, Konstantin Dimitrov, Aurescu a declarat:

“Am decis inclusiv să trimitem acelaşi tip de instrucţiuni reprezentanţilor noştri permanenţi de la Bruxelles”.

El a adăugat că nu există nicio competiţie, niciun “concurs de frumuseţe” între România şi Bulgaria în vederea aderării la Schengen, ci o deplină coodonare şi cooperare în acest domeniu, atât la nivel tehnic, cât şi la nivel politic şi diplomatic.

“Poziţia noastră comună este că aderarea la Schengen ar trebui să se bazeze exclusiv pe rezultatele evaluărilor tehnice şi pe progresele în implementarea aquis-ului Schengen”, a afirmat Aurescu.

El a reafirmat că, atât România, cât şi Bulgaria, au o poziţie comună privind aderarea la Schengen şi faptul că aceasta nu ar trebui contectată cu niciun alt subiect colateral.

“Eu cred că noi am dovedit că suntem capabili să satisfacem cerinţele Schengen”, a spus Aurescu.

El a mai declarat că discuţiile cu omologul bulgar au vizat şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.”Este obiectivul nostru să îndeplinim toate condiţionalităţile şi am făcut progrese semnificative în acest sens”, a subliniat Aurescu.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles