Romania si Bulgaria – interesante pentru China

România şi Bulgaria devin tot mai atractive pentru companiile chineze care caută în Europa noi  locaţii pentru facilităţi de producţie cu acces bun la piaţa Uniunii Europene. Aceasta, potrivit cotidianului Die Presse, preluat de MEDIAFAX.
“Vin chinezii”, notează publicaţia austriacă.

Marile companii chineze găsesc locaţii pentru fabrici în România şi Bulgaria, unde salariile nu sunt mai mari decât în regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. China reuşeşte, astfel, să intre pe uşa din dos pe piaţa din Uniunea Europeană.

În România, compania Shantuo investeşte 20 de milioane de dolari într-o fabrică pentrru asamblarea de tractoare.
Compania chineză Great Wall Motors construieşte cu un partener bulgar o fabrică în oraşul Loveci, din nordul Bulgariei. În urma investiţiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge să producă aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV.

Ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a afirmat într-un interviu acordat Die Press că “interesul Chinei pentru investiţii în Bulgaria a crescut considerabil în ultimele luni”.

“Două treimi din investiţii şi două treimi din exporturile Europei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multă diversificare”, a spus oficialul.

China este interesată şi de proiecte de infrastructură energetică şi de transport.

Banca Chineză pentru Dezvoltare a promis finanţări generoase pentru dezvoltarea generării de energie eoliană în România.

“Atragerea investiţiilor chineze are şi o parte negativă, avertizează publicaţia austriacă. Astfel,analistul Jonathan Holslag apreciază că, “în mecanismul complex de luare a deciziilor de la Bruxelles, România şi Bulgaria permit reducerea impactului iniţiativelor Uniunii Europene referitoare la respectarea drepturilor omului în China. Iar în privinţa schimbărilor climatice, România şi Bulgaria sunt mai aproape de Beijing decât de Bruxelles”, consideră Holslag.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles