România şi Bulgaria în Schengen, în 2012?

Spatiul Schengen. foto Wikipedia.com

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că, potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, se vor găsi soluţiile prin care “Bulgaria şi România vor adera la spaţiul Schengen în 2012, în 2 etape”, după cum urmează: în luna martie 2012 cu frontierele aeriene şi maritime, iar în iulie 2012 şi cu cele terestre.

Acest lucru a fost înscris în concluziile Consiliului European de duminică, 23 octombrie, la propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit Novinite Agency.

Boiko Borisov a mai spus că “Bulgaria este pregătită pentru Schengen, România este pregătită şi ea, aşa că niciun stat membru UE nu are ce obiecta”.
Iniţial, Bulgaria şi România ar fi trebuit să adere la Schengen în primăvara lui 2011, dar aderarea lor s-a lovit de refuzul Franţei şi Germaniei. Cele 2 ţări s-au opus nu pentru că nu ar fi fost respectate criteriile tehnice, ci din cauza corupţiei şi a crimei organizate.

În luna septembrie, opozanţilor s-au alăturat Olanda şi Finlanda care au dat vot de veto admiterii în Schengen a României şi Bulgariei.

 

 

Sursa: Novinite Agency

What Next?

Related Articles

One Response to "România şi Bulgaria în Schengen, în 2012?"

  1. gil says:

    nu mai am nevoie sa fiu un cetatean de mana a doua a unei uniuni care are valoare doar in documente…