România – oaia neagră a Uniunii?

Romania si UE. foto mai.gov

Nu pot să nu-mi exprim nedumerirea. Vis-a-vis de decizia Uniunii Europene de a înăspri condiţiile impuse statelor care tind să adere la acest organism. Motivul invocat – şi de fapt de aici nedumerirea mea – este acela că în România au avut loc, în acest an, ÎNCĂLCĂRI ALE STATULUI DE DREPT!
Prin urmare, România a devenit, din nou, o oaie neagră a Uniunii.
Acţiunile guvernului Ponta de la Bucureşti (care s-ar fi folosit de o serie de ordonanţe de urgenţă pentru a limita puterile Curţii Constituţionale în efortul său de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu) i-au pus pe gânduri pe mai marii de la Bruxelles.

Astfel, preşedintele Comisiei Jose Manuel Barroso  şi-a exprimat preocupările privind ameninţările la adresa statului de drept din România, însă a afirmat că “a avut o putere limitată în abordarea încălcărilor comise”.

La rândul ei, Viviene Reding a apreciat că, deşi Băsescu a revenit în fruntea statului, “situaţia din România rămâne fragilă, iar actorii politici trebuie să respecte durabil statul de drept”.

La situaţia din România (îngrozitoare de-a dreptul, nu?!) au cuplat şi deciziile luate de amicul lui Băse de la Budapesta, Viktor Orban. Acesta din urmă trecut prin Parlament o controversată lege privind libertatea presei, criticii considerând că aceasta îi acordă mai multă putere să controleze libertatea de exprimare.

Însă, chiar dacă în România, vreo 7,5 milioane de români au cerut demiterea lui Băsescu, domnii şi doamnele de la Bruxelles nu s-au sesizat.
Au decis acum că trebuie să fie cu mult mai vigilenţi cu cine intră (sau, nu) în Uniune. Astfel, Comisia Europeană a adăugat noi măsuri de control şi standarde pentru a monitoriza progresele statelor candidate.

Chiar au hotărât că îşi rezervă dreptul de a stopa procedurile de aderare dacă există dovezi că un stat candidat nu îndeplineşte reformele necesare.
Iar dacă nu există dovezi, poate se vor… fabrica. Glumesc.
Sau, mai degrabă, se vor interpreta, situaţiile existente. Şi poate-poate, vor găsi cei de la Bruxelles ceea ce vor, sau, au nevoie să găsescă!

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles