România, mecanismul de cooperare şi verificare şi aderarea la spaţiul Schengen

Spatiul Schengen. foto Wikipedia.com

Mark Gray, purtător de cuvânt al CE,a afirmat că “mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) şi aderarea la spaţiul Schengen sunt chestiuni care trebuie tratate total separat”.
Acest fapt a fost subliniat în mod repetat de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cât şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă referitoare la rapoartele intermediare ale CE privind reforma justiţiei în România şi Bulgaria.

“Evaluarea privind aderarea la spaţiul Schengen trebuie să fie corectă şi obiectivă, acesta este punctul nostru de vedere, afirmat constant. Noi considerăm că cele două ţări au îndeplinit condiţiile necesare pentru aderare şi trebuie primite cât mai curând în Schengen”, a mai spus Gray.

La rândul său, Michele Cercone, purtător de cuvânt al comisarului european Cecilia Malmstrom, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că “în termeni tehnici nu există nicio legătură între MCV şi dosarul extinderii Schengen, deşi în prezent este cunoscut faptul că există un blocaj la nivel politic (opoziţia Olandei faţă de aderarea României la Schengen).

Mecanismul de Cooperare şi Verificare cuprinde patru condiţionalităţi pe care România trebuie să le îndeplinească:
– existenţa unui sistem judecătoresc funcţional;
– o agenţie de integritate eficientă;
– combaterea corupţiei la nivel înalt;
– lupta contra corupţiei la nivel local.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles