România lider european al energiei eoliene cu toată inconsistenţa legislativă

parc eolian foto MEDIAFAX

După cum ne-am obişnuit Românie se dezvoltă, când se dezvoltă, conjunctural,  de regulă în ciuda opreliştilor create de propriul sistem legislativ dar mai ales de administraţia mediocră.

Ca urmare, este aproape incredibil că Romania are în prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Cu toate că producerea energiei eoliene este în plină expansiune, investitorii ramân îngrijoraţi de lipsa unor reglementari clare.

Cu toate acestea, cu ajutorul vanturile puternice şi al sprijinului acordat de stat, România este pe cale să devină un paradis al energiei eoliene, scrie Deutsche Welle.

În anul 2008, guvernul de la Bucureşti a convenit asupra unei legi de promovare a energiilor regenerabile, lege care a fost publicată în Monitorul Oficial, notează DW. Însă, Comisia Europeană trebuie să aprobe aceste planuri, deoarece acestea reprezintă ajutoare de stat. Cu toate acestea, documentul a fost trimis la Bruxelles abia în această vară.

Aceste întârzieri sunt o mare problemă pentru potenţialii investitori care doresc să sprijine parcurile eoliene. “Ne lipseşte un cadru juridic stabil. Multe companii au luate deja decizii de investiţii foarte importante, deoarece legea a fost publicată în 2008. Dar acum, după ani mai tarziu, ea încă nu a fost aplicată”, spune Dana Duica, preşedintele Asociaţiei române pentru energia eoliană.

În ciuda acestor probleme de început, energia eoliană a cunoscut un boom enorm în România. Comparativ cu 2009, când capacitatea instalatâ de energie eolianâ a fost sub 20 megawaţi, ea va creşte până la 1000 megawaţi până la sfarşitul anului 2011, potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Mai mult de jumătate din capacitatea instalată de energie eoliană se afla la Tomis Team, în Dobrogea, în apropiere de litoralul Marii Negre. Parcul eolian este cel mai mare din Europa şi a fost construit de firma cehă CEZ.

În prezent există deja mai mult de 10 parcuri eoliene noi în Dobrogea, regiunea de coastă cu vant puternic din sud-estul României. Cei mai importanţi investitori sunt Energias de Portugal (Portugalia) şi Enel Green Power (Italia), însă multe alte companii occidentale speră să facă investiţii profitabile în sectorul românesc al energiei eoliene.

Verbund, cel mai mare grup austriac din domeniul energiei a început construirea unui parc eolian în apropiere de litoralul Mării Negre. Mai mult, firma spaniolă Iberdrola doreşte să construiască cel mai mare parc eolian de uscat din lume în această regiune, cu o capacitate de 1.500 de megawaţi.

Energia eoliană ar putea furniza energie electrică pentru un sfert din cele opt milioane de gospodarii din România, relateaza DW.

sursa: EuroActiv

What Next?

Related Articles