Romania – in garda vis-a-vis de socurile bancare internationale

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, este de parere ca “Romania trebuie sa fie intr-o stare permanenta de alerta in ceea ce priveste balanta externa si supravegherea de pe pietele financiare si bancare”.


Deocamdata, principala problema ce ar putea sa apara pe piata bancara romaneasca ar fi “lipsa de lichiditati, in urma crizei financiare internationale”.  

In tot raul a exista sa zicem asa, si un bine: slaba dezvoltare a pietei bancare autohtone a protejat-o de criza.

“Piata bancara din Romania a fost protejata de criza financiara mondiala si datorita dimensiunii mai mici a activelor, ele reprezentand doar 60% din PIB, si pentru ca operatiunile pe piata externa sunt reduse”, a afirmat Vosganian.

Totodata, piata ipotecara, si ea prea putin dezvoltata, a “ferit” Romania de socurile crizei financiare.

“In Romania nu s-a resimtit atat de mult socul crizei financiare internationale, deoarece piata ipotecara nu este foarte dezvoltata, iar intermedierea bancara nu este atat de mare”, a mai spus ministrul.

Bursa de valori este singura care a resimtit socurile de pe piata bancara,in principal ca urmare a iesirii investitorilor de pe toate pietele.

“Bursa de valori din Romania a fost foarte afectata de ceea ce se intampla pe celelalte piete financiare din lume si pentru ca investitorii straini au iesit de pe piata”, a spus in incheiere Vosganian.

 

 

Sursa: Moneybox 

What Next?

Related Articles