România în fruntea topului mondial al calităţii internetului

Din punct de vedere al gradului de dezvoltare pe care internetul, atât fix, cât şi mobil, pe care l-a atins România, ţara noastră se plasează mult înaintea altor ţări europene.

Două studii făcute publice săptămâna trecută de Cisco şi Akamai atestă calitatea de top a serviciilor de internet din România.

Studiul Akamai plasează cinci oraşe din România în top 100 la nivel mondial.

Clasamentul a fost realizat în funcţie de viteza conexiunilor la internet, iar toată Europa este prezentă în analiză cu doar 15 localităţi. Concret, locuitorii din Constanţa au acces la internet cu o viteză de 8,5 Mbps, fiind urmaţi de Iaşi (7,9 Mbps), Timişoara (7,4 Mbps), Cluj-Napoca şi Bucureşti (6,3 Mbps).

Informaţiile de acest fel stau la baza concurenţei din domeniul produselor şi serviciilor IT&C, care a dus la scăderea semnificativă a preţurilor acestora şi a adus pe piaţă tot mai multe inovaţii. De altfel, chiar Ronald Binkof­ski, proaspătul director general al Microsoft România, spune că la capitolul internet broadband, România stă de două ori mai bine decât Polonia.

Cisco a analizat calitatea şi penetrarea internetului broadband la nivel naţional, concluzionând că în ţara noastră se remarcă o îmbunătăţire de 11 puncte faţă de anul precedent.

Studiul realizat de Cisco la nivel mondial arată că, pe plan naţional, s-a îmbunătăţit atât calitatea internetului (+7 puncte, fiind măsurate viteza de upload, de download şi latenţa), dar că a crescut numărul de conexiuni la internet (+6%), Ţara noastră fiind printre puţinele care au avansat la ambele categorii. Acest lucru permite ca operatorii de internet să culeagă acum roadele investiţiilor realizate în anii trecuţi în dezvoltarea reţelelor, iar pe de altă parte, că serviciul a devenit mai accesibil, datorită concurenţei crescute şi a ofertelor companiilor.

Informaţiile sunt cu atât mai interesante cu cât, „până în anul 2014, fişierele video vor reprezenta 90% din traficul de pe internet, pentru că noile generaţii nu mai sunt interesate de text“, spune Cristian Popescu, director general la Cisco România. Iar acest lucru va solicita reţeaua de internet fix, dar tot mai mult şi traficul de date prin reţelele mobile. Iar aici mai este loc de îmbunătăţiri, înregistrându-se deja un avans considerabil în ultimul an.

Conform studiului Cisco, 10% din utilizatorii de conexiuni mobile au deja acces la internet mobil de o calitate similară celui fix. Dacă la calitatea reţelei fixe de date România este pe locul 7 în lume, calitatea internetului mobil plasează ţara noastră un pic mai jos: pe locul 16, lăsând însă în urmă ţări precum Norvegia, Olanda sau Marea Britanie.

Previziunile sunt de creştere rapidă. Conform Vodafone, în România, smartphone-urile reprezintă deja 17% din veniturile pieţei de telefonie mobilă şi 10% din totalul telefoanelor vândute, aşteptările fiind ca, în următoarele 12 luni, unul din cinci telefoane vândute să fie smartphone.

sursa: Capital.ro

What Next?

Related Articles