România decisă să apere comunitatea vlahă din Serbia blocând candidatura Serbiei la UE

Vlahii din Valea Timocului harta Romanian Global News

Postul de radio sârb B92 a postat pe site-ul său o ştire conform căreia România este hotărâtă să blocheze o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, “dacă nu sunt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe” din Serbia.

Anunţul a survenit joi 23 februarie, în timp ce se pregăteau să se întâlnească cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle.

Potrivit cotidianului sârb Danas, citat de postul sârb de radio B92, poziţia României reprezintă “un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE)”.

“Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei (etnicilor) vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu (ministrul german de Externe Guido) Westerwelle”, au declarat surse citate de cotidian, potrivit B92.

Aceste surse au mai declarat pentru cotidian că va avea loc “o angajare imediată în discuţii intensive” cu “vecinul prieten” România, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, mai scrie B92.

În timpul vizitei Preşedintelui României la Belgrad (1 noiembrie 2011), Traian Băsescu a declarat în conferinţă de presă comună cu Preşedintele Serbiei, Boris Tadici: “Vreau să ştiţi că ne este cunoscut faptul că parte din vlahi se revendică a fi de origine română, alţii nu recunosc această origine şi noi nu obligăm pe nimeni să aibă vreo opţiune. În acelaşi timp, e clar că cei ce se revendică a fi de origine română trebuie să aibă drepturile de a-şi menţine limba şi cultura respectate. Mulţumesc domnului preşedinte, guvernului Serbiei pentru abordarea constructivă pe care o au din acest punct de vedere”.

De asemenea, răspunzând întrebării unui jurnalist sârb, Traian Băsescu a dat asigurări că România nu condiţionează adoptarea Acordului de asociere a Serbiei la UE de rezolvarea unei “probleme sau alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor”.

sursa: MEDIAFAX, B92

What Next?

Related Articles