Robert Gates consideră ca extinderea rapidă a NATO a fost o greşeală

NATO. foto karadeniz

NATO. foto karadeniz

Robert Gates, fost Secretar al apărării în timpul actualului lider de la Casa Albă – funcţie din care a demisionat la 30 iunie 2011 – în cartea sa “Duty: Memoirs of a Secretary at War”, afirmă că “politica extinderii vertiginoase a NATO, pe care a desfăşurat-o Washingtonul după destrămarea Uniunii Sovietice, a fost o greşeală”.
“Includerea rapidă în NATO a foştilor sateliţi sovietici – republicile baltice, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia – a fost o greşeală. Acest proces trebuia să se deruleze mai încet”, este de părere fostul şef al Pentagonului.

În ceea ce priveşte Acordul american cu guvernele României şi Bulgariei privind rotaţia soldaţilor prin bazele de pe teritoriul lor, a fost o provocare inutilă”, iar “încercarea de a invita în NATO Georgia şi Ucraina – o exagerare”.Motivul invocat de autor fiind:

“Erau pregătiţi europenii, fără a mai vorbi de americani, să-şi trimită fiii şi fiicele să apere Georgia sau Ucraina? Puţin probabil. Prin urmare, extinderea NATO nu a fost o obligaţie militară bine gândită, ci un act politic, care submina obiectivele Alianţei şi ignora în mod iresponsabil ceea ce ruşii considerau drept interesele lor naţionale de importanţă vitală”.

 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

What Next?

Related Articles