Rezultate exit poll, in R. Moldova

În referedumul desfăşurat pe 5 septembrie, în R. Moldova, prin care cetăţenii trebuie să se pronunţe “pro” sau “contra” schimbării actualei Constituţii, 89,20% dintre alegătorii moldoveni s-au declarat în favoarea schimbării Constituţiei.

Ei sunt de acord ca preşedintele ţării să poată fi ales de popor şi nu de Parlament, ca până acum. Cel puţin aşa arată exit-poll-ul realizat de IRES România la comanda Publika TV.

Doar 10,8 la sută dintre participanţii la vot s-au declarat împotrivă, arată exit-poll-ul, bazat pe datele centralizate până la ora 19:00, relatează publika.md., preluat de Realitatea.

Dintre cei care s-au prezentat la urnele de vot, 90,34% sunt moldoveni, 4,17% ruşi, 1,87% ucraineni, 0,37% găgăuzi, iar de altă etnie 3,25%.

Urnele pentru referendumul constituţional au fost închise la ora 21:00.

Coaliţia de guvernare liberal-democrată (Alianţa pentru Integrare Europeană), formată după alegerile legislative anticipate din iulie 2009, mizează pe acest referendum pentru a ieşi dintr-un impas instituţional, după ce nu a putut să-şi impună candidatul pentru preşedinţie, într-un Parlament în care AIE nu deţine suficiente voturi.

Pentru alegerea preşedintelui de către Parlament, potrivit Constituţiei în vigoare, este nevoie de 61 din cele 101 voturi posibile.

AIE deţinea 53 de mandate, iar comuniştii 43, iar cinci parlamentari fac parte dintr-un grup neafiliat.

 

 

 

Sursa: Realitatea

 

What Next?

Related Articles