Revolutiile din Orientul Mijlociu continua. Represiune sangeroasa in Libia

După revoltele populare încununate de succes din Egipt şi Tunisia, protestele din lumea arabă se extind în tot mai multe ţări din regiune.

În prezent au loc mişcări de protest în Algeria, Libia, Yemen, Bahrain, Oman, Kuweit şi Djibouti.
În Libia, ţară condusă din 1969 de Muammar el Gaddafi, aproximativ 120 de persoane au fost ucise în protestele antiguvernamentale. Organizaţia Human Rights Watch spune însă că doar în manifestaţiile de sâmbătă ar fi fost ucise între 15 şi 200 de persoane. În al doilea oraş ca mărime din Libia, Bengazi, armata ar fi tras asupra demonstranţilor iar tancurile ar fi intrat peste aceştia. Martorii oculari vorbesc despre un adevărat masacru. Şi duminică sute de libieni s-au adunat la Bengazi pentru o nouă zi de proteste.

Maroc: Mii de marocani manifestau duminică, 20 februarie la Casablanca şi Rabat pentru a cere reforme politice şi o limitare a puterilor regelui. Este prima mişcare de acest tip din ţară de la debutul revoltelor care zguduie lumea arabă.

Bahrein: mii de protestatari se pregătesc de o nouă demonstraţie în Piaţa Perlei din centrul capitalei Manama, reocupată sâmbătă după retragerea armatei şi poliţiei. Opoziţia a iniţiat cu prudenţă dialogul cu prinţul moştenitor privind reformele politice, continuând să ceară în prealabil demisia guvernului.

Yemen: Sute de studenţi yemeniţi au manifestat duminică în faţa campusului Universităţii din Sanaa fără să se înregistreze ciocniri cu partizanii puterii, ţinuţi la distanţă de poliţie. Sâmbătă, manifestanţii pro şi anti regim s-au înfruntat violent, intervenind şi forţele de securitate.

Egipt: Băncile au fost deschise duminică, iar muncitorii de la fabrica de textile şi ţesături, cea mai mare din ţară, au reluat lucrul. Armata însărcinată să gestioneze treburile ţării s-a arătat împotriva continuării tulburărilor sociale.

Tunisia: Mii de tunisieni manifestau duminică la Tunis pentru a cere demisia guvernului de tranziţie condus de Mohamed Ghannouchi, alegerea unei adunări constituante şi un sistem parlamentar.

Iran: Autorităţile au luat măsuri de prevenire a oricărei manifestări a opoziţiei duminică, după publicarea de către site-urile opoziţiei a unui apel la o adunare în memoria victimelor manifestaţiei antiguvernamentale din 14 februarie de la Teheran.

Algeria: Zeci de persoane au fost rănite sâmbătă în timpul unei tentative de marş, reprimate de importante forţe de ordine, contra regimului, în centrul Algerului.

Irak: Zece manifestanţi au fost răniţi sâmbătă în timpul confruntărilor cu forţele de securitate kurde din nordul Irakului, unde principalele două mişcări kurde sunt acuzate de corupţie.

Djibouti: Trei importanţi reprezentanţi ai opoziţiei au fost arestaţi sâmbătă la Djibouti în urma unei manifestaţii fără precedent contra preşedintelui Ismaël Omar Guelleh, care a degenerat în confruntări violenţe soldate oficial cu doi morţi.

sursa: Deutsche Welle; AGERPRES

What Next?

Related Articles