Reuniune pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA

Reuniunea TASK Force de implementare a Declaraţiei comune privind parteneriatul strategic cu SUA. foto MAERecent, mai exact, pe 14 noiembrie, 2013, MAE, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, a organizat cea de-a doua reuniune a Task Force-ului pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite  ale Americii”.

Declaraţia a fost adoptată la Washington, la cel mai înalt nivel, în data de 13 septembrie 2011.

“La reuniune au participat, reprezentanţi ai instituţiilor româneşti cu responsabilităţi în cadrul Task Force, ai Ambasadei SUA la Bucureşti, ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) şi,pentru prima dată, membrii celei de-a doua misiuni economice în România a Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) se arată în comunicatul de presă al MAE.

Reuniunea a debutat cu o sesiune plenară, care a inclus alocuţiunile introductive ale secretarului de stat pentru afaceri strategice din cadrul  MAE, Bogdan Aurescu, şi ale însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane C. Butcher.

Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, a apreciat atât caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, cât şi dorinţa comună a părţilor de aprofundare, extindere şi diversificare a Parteneriatului Strategic.

„La momentul actual, relaţiile bilaterale româno-americane, definite de Parteneriatul Strategic bilateral, consacrat prin „Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, se află la cel mai înalt nivel calitativ din istorie, obiectivul nostru comun fiind acela de a transforma Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite într-unul cuprinzător şi echilibrat. Am stabilit ca orizont de ambiţie să aducem celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, mai ales cel economic şi al contactelor interumane, cel puţin la nivelul de excelenţă al Parteneriatului Strategic în domeniul politico-militar. Dorim mai multe investiţii americane în România, dorim intrarea cât mai rapidă a României în programul Visa Waiver”, a declarat Bogdan Aurescu în discursul său.

Sesiunea de deschidere a fost urmată de patru sesiuni de lucru interactive, desfăşurate în paralel, în formatul grupurilor de lucru deja existente în cadrul Task Force-ului (pe teme economice şi comerciale, pe tema securităţii energetice, pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor), precum şi o sesiune de lucru consacrată cooperării politice, militare şi de securitate.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor româneşti participante la Task Force, precum şi cei ai Ambasadei SUA la Bucureşti, au discutat  pe marginea principalelor proiecte de cooperare bilaterală circumscrise fiecăruia dintre domeniile explicit menţionate în textul Declaraţiei Comune, evidenţiindu-se interesul ambelor părţi pentru valorificarea
oportunităţilor geo-strategice şi investiţionale ale României.

Reuniunea a reconfirmat excelentul dialog pe dimensiunea politică, militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic, care reprezintă pilonul de bază al interacţiunii bilaterale.

Task Force-ul a salutat începerea lucrărilor principale de construcţie la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu şi, în acest context, au fost remarcate progresele înregistrate în aplicarea „Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România” din 13 septembrie 2011.

 

Sursa: Membrii contingentului român din cadrul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia (EUMM) s-a întâlnit cu ministrul afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române a apreciat activitatea deosebită desfăşurată în Georgia de contingentul român, “acesta reprezentând cea mai substanţială contribuţie naţională din cadrul misiunii europene de monitorizare”, potrivit unui comunicat al MAE.

În discuţia cu membrii contingentului român, ministrul Titus Corlăţean a subliniat utilitatea întâlnirilor de acest tip pentru consolidarea mecanismelor interinstituţionale de comunicare şi cooperare, precum şi pentru îndeplinirea obiectivelor asumate de România în privinţa participării la EUMM Georgia.

Au fost discutate, de asemenea, aspecte de actualitate privind evoluţiile din teren, din zonele în care sunt desfăşuraţi observatorii români şi condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

În cadrul întâlnirii, ministrul Titus Corlăţean a asigurat cu privire la întreg sprijinul autorităţilor române pentru contribuţia contingentului român la succesul misiunii EUMM.

România rămâne principalul contributor la activitatea misiunii civile EUMM Georgia, cu peste 32 de persoane dislocate în teren, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.

Sursa: comunicat de presă al MAE

What Next?

Recent Articles