Reuniune NATO – Rusia pe tema crizei din Ucraina

Rusia si NATO. foto geopoliticsPe 5 martie, la sediul organizaţiei NATO de la Bruxelles are loc Consiliul NATO-Rusia. La reuniune participă ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi Rusiei.

Subiectul reuniunii este criza din Ucraina.

Reuniunea prevăzută pentru după-amiaza zilei de 5 martie este cea de a doua – în decurs de trei zile – pe tema situaţiei din Ucraina şi a acţiunilor întreprinse de Rusia în Crimeea.

Reuniunea de pe 4 martie fost organizată la solicitarea Poloniei, care a invocat articolul 4 din Tratatul NATO. Articolul prevede ca cele 28 de state membre să se consulte “de fiecare dată când, în opinia unuia dintre ele, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată”.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a acuzat Rusia, duminică, 2 martie, de faptul că “ameninţă pacea şi securitatea în Europa”.

“Condamnăm escaladarea militară rusă în Crimeea”, a spus el, îndemnând Moscova “să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să-şi retragă forţele militare în baze”.

SUA, membru influent în cadrul NATO, au decis luni să suspende “toate legăturile militare” cu Moscova.

“Acest lucru include exerciţii şi reuniuni bilaterale, escale ale unor nave, şi reuniuni având subiecte militare”, a anunţat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Apărării americane.

Sursa: www.nato.int

What Next?

Related Articles