Reuniune G7 la Hiroshima

G7reuniune in JaponiaÎn urmă cu o zi, mai exact pe 10 aprilie, Şefii diplomaţiei din ţările membre ale G7 (Grupul celor mai industrializate şapte state) s-au întrunit în cadrul unei reuniuni de 2 zile la Hiroshima, în Japonia.
Cu această ocazie, Secretarul de stat american, John Kerry, efectuează o vizită fără precedent în acest oraş, victima a primului bombardament atomic din istorie, comentează France Presse, citat de AGERPRES.

Subiecte ce vor fi abordate în cadrul reuniunii Sunt:
– situaţia din Siria,
– gruparea jihadistă Statul Islamic (SI),
– dosarele asiatice regionale,
– ameninţările globale.
O temă importantă, pentru care guvernul nipon manifestă un interes deosebit, este securitatea maritimă în regiune. Japonezii vor să conntracareze ambiţiile teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei.

Japonia doreşte de asemenea să pună accentul pe dezarmarea nucleară şi neproliferarea armamentului atomic.
“Cu această ocazie, vreau să lansez un mesaj puternic pentru pace şi o lume fără arme nucleare”, a subliniat ministrul nipon Fumio Kishida, în timpul ceremoniei de deschidere.
El si-a exprimat speranşa de a publica, în finalul întâlnirii de luni, un document care sa rămână în istorie ca fiind “Declaratia de la Hiroshima”.
Miniştrii se vor deplasa în cursul dimineţii de luni, 11 aprilie, la muzeul Memorialul pentru pace, înainte de a aduce un omagiu celor 140.000 de victime ale bombardamentului atomic din 6 august 1945.

Secretarul de stat al SUA a răspuns evaziv într-un interviu luat de presa locală, pledând totusi pentru o “lume fără arme nucleare”.

“Da, SUA s-au angajat de mult timp pentru o dezarmare nucleară mondială”, a menţionat el.
El a amintit că “preşedintele Barack Obama a promovat acest obiectiv”.

Această vizită este o premieră şi pentru Marea Britanie, reprezentata de  ministrul de Externe, Philip Hammond, şi Franţa, două puteri nucleare din G7.
France Press, AGERPRES

What Next?

Related Articles