Reuniune G20, la Moscova. Pe agendă: evaziunea fiscală şi încetinirea economiei globale

Moscova, summit G20 2013. foto ruvr

Moscova, summit G20 2013. foto ruvr

Moscova găzduieşte, în perioada 19-20 iulie, o nouă reuniune a grupului G20, obiectivele principale fiind lupta împotriva evaziunii fiscale şi evitarea unei noi încetiniri a economiei mondiale. Aceasta, potrivit Agerpres.

Statele membre ale grupului G20 sunt reprezentate la această întrunire de miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale. Pe lângă dezbaterea problemelor de pe agendă, aceştia au sarcina să pregătească şi reuniunea la vîrf a grupului – summitul liderilor G20 –, care va avea loc la începutul lunii septembrie la Sankt Petersburg.

Contextul în care au loc noile discuţii ale G20 nu este deloc unul fericit. Se poate constata că economia mondială este în continuare slăbită, motivul fiind acela că statele dezvoltate se află într-o incapacitate de a reveni la o creştere economică susţinută, iar rezultatele economice din statele emergente sunt mai puţin performante. Aceste probleme s-au propagat şi în ţările mai puţin dezvoltate, încetinindu-le economia.

În această situaţie, o prioritate majoră pentru oficialii G20 şi ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) este reluarea ofensivei împotriva secretului bancar, prin implementarea unor politici care să asigure o mai mare transparenţă a tranzacţiilor bancare.

Acestă direcţie a fost stabilită la ultima reuninune a G20, care a avut loc în luna aprilie la Washington, când a fost dat publicităţii un comunicat prin care comunitatea internaţională era îndemnată să lupte împotriva secretului bancar, ca mijloc pentru combaterea evaziunii fiscale.

Tot atunci, s-a trasat un obiectiv-cheie pentru OECD, şi anume, combaterea aşa-numitei ”optimizări fiscale”.Acest termen descrie o serie de artificii contabile prin intermediul cărora, marile companii reuşesc să transfere profitul din statul de rezidenţă, puternic impozitat, în state considerate paradisuri fiscale, unde impozitele sunt foarte mici. Aceste tehnici financiare cauzează pierderi imense statelor, însă sunt perfect legale, pentru că nu încalcă legea, ci pur şi simplu speculează breşele existente în legislaţia internaţională.

Sarcina combaterii acestui fenomen de ”evaziune fiscală legală”, i-a fost încredinţată OECD-ului, care urmează să-şi prezinte raportul în cadrul acestei întâlniri de la Moscova.

Tot în cadrul acestei întrevederi, se desfăşoară şi o reuniune a miniştrilor Muncii din cele 20 de state, care discută modalităţi de întărire a cooperării pentru combaterea şomajului.

Surse: AGERPRES,

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles