Retrospectivă – 5 ani de criză

S-a terminat această criza?

S-a terminat această criza?

Zilele acestea s-au împlinit cinci ani de la căderea corporaţiei de servicii financiare globale Lehman Brothers şi de la debutul oficial al crizei financiare. Din toamna lui 2008 şi până la jumătatea lui 2009, panica a fost la nivelul băncilor şi a lumii financiare.

Criza face parte din oricare ciclu economic şi se referă la tranziţia treptată spre recesiune, adică perioada în care procesul normal al activităţii economice sau financiare suferă din cauza unui scurtcircuit temporar. Partea bună a crizelor este că ele determină o schimbare calitativă a economiei, un comportament mai precaut al investitorilor, folosirea unor pârghii de siguranţă şi asigură succesul întreprinzătorilor cu cea mai bună pregătire.

Spre deosebire de criza financiară – care reprezintă lipsa banilor; criza economică este o etapă de schimbări profunde într-un ciclu economic, o stare de dereglare a economiei, expresie a încălcării unor corelaţii necesare desfăşurării activităţii economice. Mai precis, ea reprezintă o stare persistentă a economiei caracterizată de rate mari ale şomajului şi inflaţiei, scăderea producţiei, nivelul scăzut al preţurilor, comerţului şi investiţiilor, determină redistribuirea veniturilor între diferite sectoare, ramuri şi categorii de populaţie, majorarea deficitul bugetar, extinderea economiei subterane şi a criminalităţii economico-financiare, generează fluctuaţii ale ratei de schimb a monedei naţionale.

În această fază a ciclului economic, putem avea de a face cu lipsa bunei guvernări sau ineficienţa acesteia în realizarea obiectivelor politicii economice,  astfel cauzând apariţia unor alte tipuri de crize: criza politică şi socială. Cea mai gravă se dovedeşte a fi criza socială, cetăţeanul simplu fiind cel care suportă cel mai mult efectele acestei situaţii economice dificile. Criza socială determină o modificare la nivelul mentalului colectiv, caracterizat de teamă si scepticism.

S-a terminat această criza?

Criza se încheie atunci când datoriile sunt rambursate sau reduse prin mijloace politice şi se creează astfel condiţiile necesare pentru o nouă creştere economică.

Problema principală nu este cum poate fi evitată criza, ci cum poate fi scurtată perioada de manifestare şi diminuate intensitatea şi efectele acesteia.

 

 

Bianca Simion, InfoMondo

16 septembrie 2013

What Next?

Related Articles