Retorica belicoasă iraniană ar putea majora preţul petrolului

Dacă Iranul va recurge la blocarea Strâmtorii Ormuz – aşa cum ameninţă de căteva zile încoace – ruta de tranzit vitală pentru aproape 40% din petrolul distribuit la nivel mondial, ar putea avea un impact imediat prin creşterea preţului petrolului, potrivit lui The New York.
Analiştii susţin că preţul petrolului ar începe să crească  şi ar atinge o majorare de 50% în decurs de cîteva zile.

O blocadă iraniană, efectuarea de lovituri aeriene sau sabotaj asupra rutei de transport pot fi luate în calcul. Însă, în ciuda tensiunilor crescânde cu Occidentul, este puţin probabil ca Iranul să întreprindă astfel de acţiuni ostile.

Oficiali ai SUA declară că flota a cincea a Marinei, cu baza în Bahrain, este pregătită să apere ruta de navigaţie şi, dacă este necesar, să întreprindă acţiuni militare împotriva Iranului.

Economia Iranului – destul de şubredă – se bazează pe exportul a cel puţin două milioane de barili de petrol pe zi, care trec zilnic prin strâmtoarea Ormuz.

O posibilă blocadă iraninană ar pedepsi şi China, client important al Iranului în domeniul petrolului.
Pe de altă parte, China a investit masiv în domeniul petrolifer iranian şi s-a opus eforturilor occidentale de a sancţiona Iranul pentru programul său nuclear.

Potrivit unor analişti politicii citaţi de The New York Times “o posibilă eroare de calcul ar putea provoca o reacţie exagerată dintr-o parte sau cealaltă”.

Sursa: The New York Times

l

What Next?

Related Articles