Retezatul poate sa devina una dintre “Cele şapte minuni naturale ale lumii”

Parcul Naţional Retezat s-a calificat în semifinala competiţiei internaţionale “Cele şapte minuni naturale ale lumii”, organizată de Fundaţia New7Wonders.


Acesta s-a clasat pe locul 10 la grupa E, care include cele mai frumoase parcuri naţionale, păduri şi monumente naturale ale Pământului.

“A fost o extraordinară mobilizare din partea românilor de pretutindeni. Au vuit forumurile de discuţii, au sunat telefoanele de atenţionare între prieteni ‘nu uita să votezi Retezatul”, a apărut pe bloguri vestea că “e musai” să votăm Retezatul. Presa a fost locomotiva neobosită care ne-a împins înainte, vorbind despre marea şansă pe care o are România. Ne-a unit o cauză bună şi am arătat că se poate să ieşim în faţa lumii nu numai cu cerşetori, câini vagabonzi, hoţi şi violatori puşi la zid de presa occidentală’, a declarat, vineri, Florina Crişan, responsabil relaţii publice în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR).

În context, responsabilul APNR a remarcat implicarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, care a înfiinţat un comitet de suport al acestui proiect şi fără de care România ar fi fost descalificată din cursă, aşa cum s-a întâmplat cu alte ţări candidate. De asemenea, la reuşita proiectului au contribuit Ministerul Educaţiei, Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, Mol România.

În următoarele două săptămâni, un comitet de experţi internaţionali va decide semifinaliştii care vor fi înscrişi în cursa pentru desemnarea finalistului competiţiei “Cele şapte minuni naturale ale lumii”. În acest timp, specialiştii vor alege 28 de candidaţi care vor fi supuşi votului public după data de 21 iulie.

Concursul a debutat anul trecut, când, la cele şapte grupe ale competiţiei, au fost nominalizate 261 de locaţii, dintre care în semifinale au intrat primele 11, în urma votului pe adresa de web http://www.new7wonders.com/nature/en/. Parcul Naţional Retezat a fost singurul din România care a fost selectat pentru acest concurs internaţional la secţiunea destinată pădurilor, parcurilor naţionale şi rezervaţiilor naturale.

Pentru proba finalei vor fi alese câte patru locaţii la fiecare grupă, clasamentul urmând să fie efectuat tot printr-un vot popular exprimat pe internet, până în anul 2011.

Cu o suprafaţă de peste 380 de hectare, Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935 pe structura fostului domeniu de vânătoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre puţinele locuri din România, unde natura a avut cel mai puţin de suferit în urma intervenţiei omului. În arealul acestuia trăiesc 185 de specii de păsări, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din România, 90 dintre acestea fiind unice în ţară.

Unicitatea parcului derivă şi din faptul că în Masivul Retezat se găsesc 20 de vârfuri muntoase cu o înălţime de peste 2.000 de metri, iar între văile acestora se află 80 de lacuri şi tăuri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai întins din ţară, cu o suprafaţă de nouă hectare, şi Lacul Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri, cea mai mare din România.

sursa: AGERPRES

What Next?

Recent Articles