Republica Moldova si Summitul de la Praga

Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan, în discursul său de la Praga, de la Summitul de lansare a Parteneriatului Estic, a făcut aluzie la problema Tratatului de frontieră cu România (care nu a fost semnat încă) şi la numărul mare de moldoveni care solicită cetăţenie românească.


“Integrarea europeană reprezintă o prioritate constantă şi ireversibilă a politicii externe şi interne a Republicii Moldova. Utilizăm permanent toate posibilităţile existente pentru a ne apropia de realizarea acestui obiectiv”, şi-a început Stratan discursul.

El a enumerat apoi progresele din ultimii ani înregistrate în relaţiile ţării sale cu UE şi a remarcat că “UE acordă tot mai multă atenţie şi eforturi problemei transnistrene”.

Ministrul moldovean a reamintit că Republica Moldova doreşte încheierea unui Acord de Asociere cu UE, care să stabilească modalitatea de integrare europeană a Republicii Moldova, crearea unui spaţiu de comerţ liber cu UE şi să stabilirea etapelor clare în procesul de liberalizare a regimului de vize şi consolidare a legăturilor de cooperare în domeniile sectoriale.

Stratan a insistat asupra temei liberalizării vizelor, precizând în context că dificultatea obţinerii acestora îi determină pe moldoveni să solicite “paşapoartele unor state membre ale UE, ceea ce deja are un impact asupra securităţii naţionale”.

 

 

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles