Republica Moldova si cele 5 obiective majore ale politicii sale

Coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană din Republica Moldova şi-a propus să atingă cinci obiective majore: restabilirea statului de drept, depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale, reintegrarea teritorială a Republicii Moldova şi integrarea europeană a ţării.

În ceea ce priveşte politicai externă, noua coaliţie îşi propune următoarele:

- negocierea şi semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană;

- promovarea parteneriatelor strategice cu Rusia şi Statele Unite;

- restabilirea şi consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu România şi Ucraina;

- eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români;

- semnarea acordului de mic trafic la frontieră.

Cei patru lideri au declarat că aşteaptă încheierea perioadei de vacanţă a liderilor comunişti, “după care să se aşeze la masa de dialog calm, cumpătat şi civilizat”, aşa cum preciza preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.

Alianţa pentru Integrare Europeană are nevoie de cel puţin opt voturi în parlament pentru alegerea preşedintelui ţării, voturi pe care Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este dispus să le acorde în anumite condiţii, deşi liderii Alianţei au avertizat că nu se vor lăsa şantajaţi.

Reprezentanţii noii coaliţii au declarat că deocamdată nu au ajuns la discuţii în privinţa repartizării principalelor funcţii de conducere, dar au dat asigurări că nu vor apărea disensiuni între ei vizavi de acest subiect.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles