Reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Franţa – atitudine înţeleaptă

musulmani la rugăciune. foto presaonline

Reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Franţa au avut azi o atitudine înţeleaptă. Spun asta, deoarece ei au îndemnat islamiştii, ca vineri, ziua marii rugăciuni în moschei, “să nu manifesteze împotriva niciunui film anti-islam sau împotriva caricaturilor lui Mahomed publicate de o revistă franceză”.

Mohamed Moussaoui, preşedintele Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), a reiterat îndemnul de a nu manifesta. A făcut acest lucru la postul Radio France Internationale (RFI).

“Considerăm că orice manifestaţie în contextul actual poate face obiectul unor manipulări şi poate fi contra-productivă. Musulmanii din Franţa trebuie să respecte cadrul legal în care manifestaţiile sunt autorizate”, a spus Moussaoui.Această atitudine a fost, probabil, determinată de faptul că, în urmă cu 2 zile, în audienţa care i s-a acordat de ministrul francez de Interne i s-a spus că “există justiţie  în Franţa, iar dacă s-a simţit lezat de caricaturile de la revista franceză de satiră, nu are decât să se adreseze justiţiei”.

În Franţa şi în străinătate, musulmanii au condamnat energic publicarea în această săptămână de către revista satirică de stânga Charlie Hebdo a zece caricaturi reprezentându-l pe Mahomed, dintre care două îl înfăţişează nud.

Occidentalii se tem ca publicarea acestor caricaturi să nu intensifice tensiunile şi să nu determine noi tulburări, care să degenereze în violenţe.
De dimineaţă, ministrul francez al Afacerilor Externe a anunţat că nu au fost înregisrare incidente la reprezentanţele sale în străinătate sau în rândul imigranţilor francezi.

Autorităţile franceze au decis să menţină închise vineri ambasadele, consulatele şi şcolile în 20 de ţări arabo-musulmane.

În timp ce manifestanţii au huiduit Franţa, joi, la Teheran sau la Kabul, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a invitat cetăţenii francezi din ţările musulmane la prudenţă, sfătuindu-i că, “este de preferat”, să rămână în casele lor vineri, când e ziua marii rugăciuni la moschei.

What Next?

Related Articles